Ugrás a tartalomhoz

Húsvéti sonkás kalács

Közzétéve itt: Húsvét, Sütemények, torták, finomságok, és Tavasz


Húsvéti sonkás kalács
Húsvéti sonkás kalács

Ebben a bejegyzésben Borbás Marcsi receptjét mutatom be kis változtatásokkal és praktikus trükökkel. A főtt sonkával, tojással és tormával töltött kalács egyszerre hagyományos és újszerű reggeli lehet húsvétkor. Vigyázat! Annyira finom, hogy maximum egy étkezés alkalmával elfogy, készüljünk más étellel is! 🙂

 Próbáld ki mellé a pácolt tojást is!

 

 

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 700 g liszt
  • 4-5 dl tej (szerintem elég bele max. 4 dl úgy, hogy ebből veszünk ki kb. 1 dl-t az élesztő megfuttatásához)
  • 2 ek. cukor
  • 200 g vaj/margarin
  • 50 g élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 0,5 dl olaj
  • 1 kk. só
  • 1 tojás a kenéshez

A töltelékekhez:

Megj.: nekem rendszerint ez a mennyiség két kalácsba elég. 

  • 750 g mascarpone/krémsajt (szerintem 500 g is elég bele)
  • 300 g főtt sonka felkockázva
  • 4 főtt tojás felkockázva
  • ízlés szerint tormagyökér (vagy ecetes reszelt torma)
  • 1 ek. mustár
  • só és fehér bors

 

A húsvéti sonkás kalács elkészítése

 

Húsvéti sonkás kalács: megdagasztjuk a tésztát
Húsvéti sonkás kalács: megdagasztjuk a tésztát

Megfuttatjuk az élesztőt és a tészta többi hozzávalójával kalácstésztát dagasztunk belőle. Langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük.

Tipp: nagyon praktikus 70 C fokos sütőben letakarva vagy kelesztőtálban keleszteni, mert hamar feljön a tészta.

 

 

 

Húsvéti sonkás kalács: a töltelék elkészítése
Húsvéti sonkás kalács: a töltelék elkészítése

Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A főtt tojást aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a krémsajt harmadát és mustárral, fehér borssal, sóval fűszerezve jól felaprítjuk, összekeverjük. A főtt sonkát felkockázzuk, összekeverjük a krémsajttal, (ecetes vagy frissen reszelt) tormával, majd összekeverjük a tojásos krémmel. Ízlés szerint utánfűszerezzük. Bátran fűszerezzünk, mert a tészta is magába szívja az ízeket! Borbás Marcsi külön készíti a háromféle krémet és egy-egy tésztahengerbe egy-egy félét tesz, de nekem és a családomnak így jobban ízlik.

 

 

Húsvéti sonkás kalács: a tészta nyújtása
Húsvéti sonkás kalács: a tészta nyújtása

Ha megkelt a tészta, lazán átgyúrjuk és 3 részre osztjuk. Tenyerünkkel lapogatva téglalapokat nyújtunk belőlük (ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl vékony, mert ez esetben könnyen kireped),…

 

 

 

 

 

… mindegyiket megkenjük krémmel,…

Húsvéti sonkás kalács: a tészta és a töltelék
Húsvéti sonkás kalács: a tészta és a töltelék
Húsvéti sonkás kalács: megkenjük a tésztát a töltelékkel
Húsvéti sonkás kalács: megkenjük a tésztát a töltelékkel

 

 

 

 

 

 

 

Húsvéti sonkás kalács: megfonjuk
Húsvéti sonkás kalács: megfonjuk

… hengerré zárjuk őket és egyszerű fonással összefonjuk egy tepsi méretű sütőpapíron (úgy, hogy alul legyen a hengerek “varrata”),…

 

 

 

 

 

Húsvéti sonkás kalács:  tepsibe tesszük
Húsvéti sonkás kalács: amint látjátok, időközben megtanultam kalácsot fonni 🙂

… majd a kalács tetejét felvert tojással megkenjük. Magas falú, hosszúkás, keskeny tepsibe fektetjük és újabb fél órát kelesztjük. Nekem nagyon bevált Édesanyám módszere: a második kelesztést úgy csinálja, hogy beteszi a sütőbe (már a tepsiben) és feltekeri a hőfokot sütési hőre. Míg felmelegszik a sütő, szépen megkel a tészta, majd el is kezd sülni. Persze ez csak villanysütőben válik be (a gázsütő sokkal gyorsabban melegszik). 

 

 

 

Húsvéti sonkás kalács: tepsibe tesszük
Húsvéti sonkás kalács: tepsibe tesszük (itt még nem tudtam kalácsot fonni)

Megj.: nekem nincs ilyen tepsim, ezért amint a képen is jól látható, egy őzgerinc formával támasztottam ki a kalácsot. Így nem terült szét, hanem felfelé kelt. Érdemes sütőpapírral minden oldalon megmagasítani a tepsi oldalát, hogy ne folyjon ki a sütő aljába a töltelék vagy a margarin.

 

 

 

 

 

 

 

 

Húsvéti sonkás kalács: kelesztjük és megsütjük
Húsvéti sonkás kalács: kelesztjük és megsütjük

Ezután 5 percig sütjük 220 C fokon, majd további kb. 45 percig  170 C fokon.

 

 

 

 

 

Húsvéti sonkás kalács: pirosra sütjük
Húsvéti sonkás kalács: pirosra sütjük

Kivesszük a sütőből, sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből és rácson hagyjuk kihűlni, mielőtt felvágjuk.

 

 

 

 

Jó étvágyat hozzá!

Köszönjük szépen a receptet Borbás Marcsinak!

Húsvéti sonkás kalács
Húsvéti sonkás kalács
Húsvéti sonkás kalács
Húsvéti sonkás kalács

 

 

 

 

 

 

 


Kapcsolódó bejegyzések



Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.