Ugrás a tartalomhoz

Szülinapi zsúr ötletek: Emeletes Minnie-egér torta 1.rész

Közzétéve itt: Díszítés, dekoráció, Gyermekeknek, Sütemények, torták, finomságok, és Születésnap


 
Róza (2011-2015) utolsó emeletes Minnie egér-tortája. R.I.P
Róza (2011-2015) utolsó emeletes Minnie egér-tortája. R.I.P
Ez most egy receptes bejegyzés lesz, a sütiállvány elkészítését itt mutatom be. Ugyanígy a fondant-ról is máskor fogok írni, mert sok lenne egyszerre. Ez az emeletes Minnie egér-torta egy Eszterházy (ez a Minnie egér feje) és egy vaníliás-kókuszos, szív alakú krémmel töltött tortát (alsó, kerek torta) rejt. A sütiállvány másik két emeletén pedig különféle muffinokat láthattok. Amennyiben nem szeretnétek fondant-t használni, bevonhatjátok marcipánnal vagy formázó csokival is a tortákat, de ezt még nem próbáltam, így nem tudok leírást vagy tippeket írni róla. Nagyon hosszú lett a bejegyzés és senkit sem szeretnék elriasztani, így inkább két részre osztottam: az 1.részben a Minnie egér fejének elkészítését, a 2. részben pedig az alsó tortát mutatom be.
 
 

 

Szükséges eszközök az emeletes Minnie egér-torta elkészítéséhez:

 

  • kapcsos tortaforma (10 cm, 16 cm, 20 cm és 24 cm átmérőjűek)
  • speciális, szív alakú töltelék készítésére alkalmas tortaforma (természetesen a sima tortaforma is jó, és egyszerűen laponként kenjük meg a krémmel)
  • sütőpapír, olló, gyertya
  • sütikiszúrók: betű, szám, Mickey egér-fej, szív, kicsi karika
  • rózsaszín, fehér pettyes szalag
  • konyhai robotgép, konyhai mérleg, keverőtálak
  • 10 cm-es és 20 cm-es nyalóka pálcikák
  • ha van otthon: tortaalátét, forgatható pizzaállvány
 
 

Az emeletes Minnie egér-torta elkészítése

 

Első rész: a Minnie egér feje (Eszterházy torta)

 

 

Hozzávalók a tésztához:

  • 10 db tojásfehérje
  • 300 g cukor
  • 350 g darált dió 
  • 1 csipet só

 

Hozzávalók  a krémhez:

  • 2 tk brandy
  • 3 ek liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 5 db tojássárgája
  • 50 g cukor
  • 300 g margarin

 

Hozzávalók a díszítéshez:

  • kb. 500 g fekete fondant
  • kb. 300 g rózsaszín fondant
  • kb. 100 g fehér fondant
 

 

“Nulladik” nap: a fondant díszek elkészítése 

 

Minnie egér-torta: fondant díszek
Minnie egér-torta: fondant díszek

A legjobb napokkal korábban elkészíteni a szilárd fondant díszeket, hogy legyen idejük kiszáradni és megkeményedni. A Minnie egér-torta esetében ez a füleit, a masnit és a pálcákon álló szíveket (igény szerint betűkkel és számokkal kiegészítve) jelenti.

A füleket fekete fondant-ból készítjük el: kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk és két darab, 10 cm átmérőjű karikát szúrunk ki belőle. Két-két pálcát szúrunk az aljába kb. 3 cm távolságra egymástól úgy, hogy félig kilógjanak (ezekkel rögzítjük majd a tortához).

 

 

A masni elkészítéséhez az egyszerűség kedvéért ezt a videót ajánlom:

 

Az enyém annyiban tér el a videóban bemutatott-tól, hogy alul nem fecskefarkú, hiszen az igazi Minnie egérér sem az. Fehér fondant-pettyekkel díszítjük, melyeket vékonyan, ecsettel bevizezve rögzítünk a masnira. Ekkor,

Minnie egér-torta: fondant szívek betűkkel
Minnie egér-torta: fondant szívek betűkkel

amíg még lágy, érdemes meghajlítani úgy, hogy jól illeszkedjen a tortára. Ebbe is szúrunk egy pálcát, amivel majd a fejre rögzítjük. Érdemes sütőpapírra fektetve, a masnikat sütőpapírral kibélelve száradni hagyni, úgy nem esik össze és nem ragad rá semmire.

A pálcákon álló díszekhez rózsaszín fondant-ból szúrunk ki arányosan nagy szíveket, úgy, hogy elég vastagok legyenek a pálcák megtartásához. Ezekre a szívekre kerülhet fehér fondant-ból kiszúrva, vízzel felragasztva az ünnepelt nevének betűi és esetleg a kora. 

 

 

Elkészültek azok a fondant díszek, melyeknek időre van szüksége a teljes kiszáradáshoz. Sütőpapírra fektetjük őket és levegőn hagyjuk. Nem szabad túl meleg helyre (pl. radiátorra) tenni őket, mert akkor megolvadnak és lágyak maradnak.

Megj.: amennyiben nem akartok ennyit bajlódni a fondant díszekkel, helyettesíthetitek őket más anyagokkal is. Például elkövettem a radiátorra-fektettem-őket hibát, így szétestek a nagy nap hajnalára. Nem volt már időm másikat készíteni, de észrevettem, hogy a 10 cm-es kapcsos tortaformáim alja tökéletesen illik a tortához, így azokat illesztettem rá. Masnit készíthetünk szaténszalagból is: kicsit megnedvesítve ugyanúgy rátapadnak a fonadant-nal bevont tortára.

 

 

Az Eszterházy torta elkészítése: első nap

 

Megj.: ebben az esetben az első nap azt jelenti, hogy a tálalás előtti napon megsütjük a tortát, hogy legyen ideje jól áthűlni és összeállni. A második napon bevonjuk fondant-nal, minél közelebb a tálalás idejéhez, mert előfordulhat, hogy a hűtőben a lecsapódó pára felolvasztja a fondant-borítást, elfolynak a színei és szétesik az egész.

 

A tészta elkészítése

 

Igazán finom lesz benne a dió, ha megpirítjuk darálás előtt. Ehhez sütőpapírra fektetjük és 160 C fokon sütjük pár percig. Ezután ha már kihűlt, aprítógépben vagy diódarálóban finomra daráljuk. További előkészületként a sütőt 200 C fokra előmelegítjük, a margarint pedig kivesszük a hűtőből lágyulni.

Ezután a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, óvatosan hozzákeverjük a darált diót és egy csipet sót. Lágy krémmé keverjük, majd 10 cm-es, 16 cm-es és 24 cm-es, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük kb. 0,5 cm vastagon és kb. 15 percig sütjük. Megj.:Ha nincs ennyiféle tortaformánk, egyszerűen ráönthetjük forma nélkül is a sütőpapírral, de azért legyen nagyjából kör alakú a tészta.

 

A krém elkészítése

 

Ezalatt elkészítjük a krémet: a tejet a brandy-vel és a cukorral felmelegítjük, lassan hozzáadjuk a tojássárgájában csomómentesre elkevert lisztet és kevergetés közben addig főzzük, míg besűrűsödik, de nem forraljuk fel. Félrehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni. Felhabosítjuk a vajat, majd hozzáadjuk a kihűlt krémet és alaposan összekeverjük őket. 

 

Az Eszterházy torta összeállítása

 

Egy kb. 16 cm átmérőjű, közepesen mély, kerek tálat füles zacskóval vagy folpack-kal ráncmentesen kibélelünk. Alulra tesszük a legkisebb tortalapot, megkenjük krémmel, majd erre jön a következő tészta és krém. Ezt ismételjük, míg megtelik a tál. A lényeg, hogy hozzáérjen a torta a tál oldalához. Nyugodtan ki lehet pótolni az esetleg kisebb tortalapokat tésztadarabokkal, a krém úgyis összetartja majd. Ezután légmentesen lezárjuk (akár összekötjük a zacskó füleit vagy folpack-kal takarjuk be) és hűtőbe tesszük egy éjszakára.

Forrás a Mindmegette.hu-n.

 

 

Az Eszterházy torta feldíszítése: második nap

 

 

Emeletes Minnie egér-torta fej-része Eszterházy tortából
Emeletes Minnie egér-torta fej-része Eszterházy tortából

A tortát másnap könnyen ki lehet venni a tálból. Kicsomagolva talpára állítjuk egy tortaalátéten (ha van otthon forgatható pizzatálca, azon könnyű dolgozni), majd körbekenjük a maradék krémmel és 1 órára visszatesszük a hűtőbe dermedni.

Ezalatt sütőpapíron kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk a fekete fondant-t és a tál méretére szabjuk. Tipp: könnyen eltalálhatjuk a megfelelő méretet, ha próbaképpen sütőpapírral együtt a lefelé fordított tálra borítjuk.

 

Miután újra kivesszük a hűtőből a tortát, nedves gumikesztyűben egyenletesre simítjuk rajta a krémet. A fondant-t először a torta tetejére simítjuk, majd felülről-lefelé simítva beborítjuk vele a torta oldalát is. Alul levágjuk róla a túlnyúló, felesleges részt. Végül feldíszítjük: rászúrjuk a füleket és közéjük a masnit. Ezzel elkészült a Minnie egér-torta feje. Erre tűzhetjük majd a gyertyát is. 

A bejegyzés második részében bemutatom, hogyan készíthető el az emeletes Minnie egér-torta alsó, vaníliás-kókuszos, piros színű, szív alakú krémmel töltött szintje.

Emeletes Minnie egér-torta
Róza (2011-2015) utolsó Minnie egér tortája. R.I.P
Emeletes Minnie egér-torta
Emeletes Minnie egér-torta

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kapcsolódó bejegyzések



2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.