Sziasztok!
Ebben a cikkben egy új divathullámot mutatok be. A sütinyalóka minden gyerekzsúrt feldob! De nem csak a gyerekek díszítgetik és fogyasztják nagy lelkesedéssel, hanem a felnőttek és még a kamaszok is. Már a sütinyalóka elkészítésébe is érdemes bevonni a gyermekeket, remek móka, az ügyes kis kezek pikk-pakk megformálják a golyókat és egy zsúron ez egy külön kis vidám program lehet. Jázminnal előre el szoktuk készíteni a sütinyalókákat és a díszítést hagyjuk meg a vendégeknek.
Sokféle verziója létezik: mindenféle tortából és sütiből elkészíthető, de akár fagyiból vagy keksz- és babapiskóta morzsából is állhat.
Ebben a bejegyzésben Jázminnal egy sütés nélküli receptet mutatunk be. Ha tetszik a sütinyalóka állványom, itt megtalálhatjátok, hogyan készült. A képen még látható csokitálkáról itt, a cukormentes házi fagyiról pedig itt olvashatsz.
Hozzávalók a babapiskótás sütinyalókához:
- 300 g babapiskótamorzsa
- 250 g mascarpone
- 2 ek porcukor vagy fruktóz (ízlés szerint)
- 10 ml vanília aroma (ízlés szerint)
- 10 dkg csokoládé (olvasztott ), (Megj.: nálunk nagy sikert aratott a karamellel töltött csoki, ráadásul nagyon jó lett tőle a sütinyalóka állaga, nem volt olyan száraz, mint a töltetlen csokiból készülté)
- 10 dkg tortabevonó a díszítéshez
- színes szórócukorka
A babapiskótás sütinyalóka elkészítése
A mascarponét összekeverjük a cukorral, a vanília aromával és az olvasztott csokival.
A babapiskótát aprítógépben morzsásra daráljuk, majd alaposan elkeverjük a krémben. Formázható masszát kapunk, de ha mégsem, akkor adunk még hozzá piskótát vagy egy kevés tejet.
Kb. 30-60 percre hűtőbe tesszük.
Ezután átgyúrjuk és golyókat formálunk belőle.
A nyalókapálcikákat olvasztott csokiba mártjuk és a golyókba szúrjuk.
Fejjel lefelé, sütőpapíron állítva újra hűtőbe tesszük, míg megdermed az olvasztott csoki a pálcikákon. (Ennek köszönhetően nem fognak lecsúszni a golyók).
Ezután bevonhatjuk a sütinyalókákat cukormázzal, fondant-nal, marcipánnal vagy olvasztott csokival és szórócukorral díszítjük.
Mi nagyobb babazsúrok alkalmával nem díszítjük előre, hanem beüzemeljük a csokiszökőkutat és a gyerekek a csoki-folyam alá teszik a bevonat nélküli sütinyalókát, de ugyanígy csokifondüben is jól lehet mártogatni. Ebben az esetben azért eléggé csepeg, hiszen azonnal megeszik, nem várják meg, míg megdermed.
Felhasználásig hűtőben tároljuk.
Ha kérdésetek van, feltehetitek itt a cikk alján lévő Hozzászólások-ban vagy írjatok nyugodtan Face-oldalunkra! Jó étvágyat hozzá és sok vidámságot mellé! 😉