Sziasztok! 🙂
Ebben a cikkben Borbás Marcsi receptjét vettem alapul. Évekkel ezelőtt próbáltam ki először, de akkora sikere van a családban, hogy nincs olyan húsvét, amikor hiányozhatna az asztalról. Az évek során szépen kialakult ez a végleges formája, amit most megosztok Veletek. A főtt sonkával, tojással és tormával töltött kalács egyszerre hagyományos és újszerű reggeli lehet húsvétkor. Vigyázat! Annyira finom, hogy maximum egy étkezés alkalmával elfogy, készüljünk más étellel is! 🙂 Próbáld ki mellé a pácolt tojást is!
Hozzávalók a húsvéti töltött kalácshoz:
A tésztához:
- 700 g liszt
- 2-3 dl tej
- 2 ek. cukor
- 200 g vaj/margarin
- 50 g élesztő
- 2 tojássárgája
- 0,5 dl olaj
- 1 kk. só
- 1 tojás a kenéshez
A töltelékekhez:
- 300 g tömlős sajt (natúr)
- 300 g főtt sonka felaprítva
- 6 főtt tojás felkockázva
- ízlés szerint ecetes reszelt torma, mustár, majonéz
- só és fehér bors
A húsvéti sonkás kalács elkészítése
Megfuttatjuk az élesztőt 1 dl meleg tejben 2 ek.cukorral és a tészta többi hozzávalójával kalácstésztát dagasztunk belőle (ne legyen túl lágy). Langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
Tipp: nagyon praktikus 50 C fokos sütőben letakarva vagy kelesztőtálban keleszteni, mert hamar feljön a tészta.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A főtt tojást felkockázzuk, a sonkát felaprítjuk, majd összekeverjük a tömlős sajttal és ízlés szerint tormát, mustárt, majonézt, sót és borsot keverünk bele.
Ha megkelt a tészta, lazán átgyúrjuk és 3 részre osztjuk. Tenyerünkkel lapogatva téglalapokat nyújtunk belőlük (ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl vékony, mert ez esetben könnyen kireped),…
… mindegyiket megkenjük krémmel,…
… hengerré zárjuk őket és egyszerű fonással összefonjuk egy tepsi méretű sütőpapíron (úgy, hogy alul legyen a hengerek „varrata”), majd a kalács tetejét felvert tojással megkenjük. Magas falú, hosszúkás, keskeny tepsibe fektetjük és újabb fél-egy órát kelesztjük.
Ezután légkeveréses sütőben kb. 35 perc alatt 170 C fokon pirosra sütjük (sima villanysütőben kb 45 perc alatt 180 fokon).
Kivesszük a sütőből, sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből és rácson hagyjuk kihűlni, mielőtt felvágjuk.
Jó étvágyat hozzá és boldog húsvétot kívánok! 🙂