Sziasztok!
Ez most egy receptes bejegyzés lesz, a sütiállvány elkészítését itt mutatom be. Ugyanígy a fondant-ról is máskor fogok írni, mert sok lenne egyszerre. Ez az emeletes Minnie egér-torta egy Eszterházy (ez a Minnie egér feje) és egy vaníliás-kókuszos, szív alakú krémmel töltött tortát (alsó, kerek torta) rejt. A sütiállvány másik két emeletén pedig különféle muffin-okat láthattok. Amennyiben nem szeretnétek fondant-t használni, bevonhatjátok marcipánnal vagy formázó csokival is a tortákat, de ezt még nem próbáltam, így nem tudok leírást vagy tippeket írni róla. Nagyon hosszú lett a bejegyzés és senkit sem szeretnék elriasztani, így inkább két részre osztottam: az 1.részben a Minnie egér fejének elkészítését (Eszterházy-torta),a 2. részben pedig az alsó tortát mutatom be (vaníliás-kókuszos torta).
Alapanyagok, eszközök az emeletes Minnie egér-torta elkészítéséhez:
- kapcsos tortaforma (10 cm, 16 cm, 20 cm és 24 cm átmérőjűek)
- speciális, szív alakú töltelék készítésére alkalmas tortaforma (természetesen a sima tortaforma is jó, és egyszerűen laponként kenjük meg a krémmel)
- sütőpapír, olló, gyertya
- sütikiszúrók: betű, szám, Mickey egér-fej, szív, kicsi karika
- rózsaszín, fehér pettyes szalag
- konyhai robotgép, konyhai mérleg, keverőtálak
- 10 cm-es és 20 cm-es nyalóka pálcikák
- ha van otthon: tortaalátét, forgatható pizzaállvány
Az emeletes Minnie egér-torta elkészítése
Első rész: a Minnie egér feje (Eszterházy torta)
Hozzávalók a Minnie egér torta tésztájához:
- 10 db tojásfehérje
- 300 g cukor
- 350 g darált dió
- 1 csipet só
Hozzávalók a Minnie egér torta krémjéhez:
- 2 tk brandy
- 3 ek liszt
- 2,5 dl tej
- 2 cs. vaníliás cukor
- 5 db tojássárgája
- 50 g cukor
- 300 g margarin
Hozzávalók a Minnie egér torta díszítéséhez:
- kb. 500 g fekete fondant
- kb. 300 g rózsaszín fondant
- kb. 100 g fehér fondant
„Nulladik” nap: a fondant díszek elkészítése
A legjobb napokkal korábban elkészíteni a szilárd fondant díszeket, hogy legyen idejük kiszáradni és megkeményedni. A Minnie egér-torta esetében ez a füleit, a masnit és a pálcákon álló szíveket (igény szerint betűkkel és számokkal kiegészítve) jelenti.
A füleket fekete fondant-ból készítjük el: kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk és két darab, 10 cm átmérőjű karikát szúrunk ki belőle. Két-két pálcát szúrunk az aljába kb. 3 cm távolságra egymástól úgy, hogy félig kilógjanak (ezekkel rögzítjük majd a tortához).
A masni elkészítéséhez az egyszerűség kedvéért ezt a videót ajánlom.
Az enyém annyiban tér el a videóban bemutatott-tól, hogy alul nem fecskefarkú, hiszen az igazi Minnie egérér sem az. Fehér fondant-pettyekkel díszítjük, melyeket vékonyan, ecsettel bevizezve rögzítünk a masnira. Ekkor,
amíg még lágy, érdemes meghajlítani úgy, hogy jól illeszkedjen a tortára. Ebbe is szúrunk egy pálcát, amivel majd a fejre rögzítjük. Érdemes sütőpapírra fektetve, a masnikat sütőpapírral kibélelve száradni hagyni, úgy nem esik össze és nem ragad rá semmire.
A pálcákon álló díszekhez rózsaszín fondant-ból szúrunk ki arányosan nagy szíveket, úgy, hogy elég vastagok legyenek a pálcák megtartásához. Ezekre a szívekre kerülhet fehér fondant-ból kiszúrva, vízzel felragasztva az ünnepelt nevének betűi és esetleg a kora.
Elkészültek azok a fondant díszek, melyeknek időre van szüksége a teljes kiszáradáshoz. Sütőpapírra fektetjük őket és levegőn hagyjuk. Nem szabad túl meleg helyre (pl. radiátorra) tenni őket, mert akkor megolvadnak és lágyak maradnak.
Megj.: amennyiben nem akartok ennyit bajlódni a fondant díszekkel, helyettesíthetitek őket más anyagokkal is. Például elkövettem a radiátorra-fektettem-őket hibát, így szétestek a nagy nap hajnalára. Nem volt már időm másikat készíteni, de észrevettem, hogy a 10 cm-es kapcsos tortaformáim alja tökéletesen illik a tortához, így azokat illesztettem rá. Masnit készíthetünk szaténszalagból is: kicsit megnedvesítve ugyanúgy rátapadnak a fonadant-nal bevont tortára.
Első nap: az Eszterházy torta elkészítése
Megj.: ebben az esetben az első nap azt jelenti, hogy a tálalás előtti napon megsütjük a tortát, hogy legyen ideje jól áthűlni és összeállni. A második napon bevonjuk fondant-nal, minél közelebb a tálalás idejéhez, mert előfordulhat, hogy a hűtőben a lecsapódó pára felolvasztja a fondant-borítást, elfolynak a színei és szétesik az egész.
Az Eszterházy-torta tésztájának elkészítése
Igazán finom lesz benne a dió, ha megpirítjuk darálás előtt. Ehhez sütőpapírra fektetjük és 160 C fokon sütjük pár percig. Ezután ha már kihűlt, aprítógépben vagy diódarálóban finomra daráljuk. További előkészületként a sütőt 200 C fokra előmelegítjük, a margarint pedig kivesszük a hűtőből lágyulni.
Ezután a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, óvatosan hozzákeverjük a darált diót és egy csipet sót. Lágy krémmé keverjük, majd 10 cm-es, 16 cm-es és 24 cm-es, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük kb. 0,5 cm vastagon és kb. 15 percig sütjük. Megj.:Ha nincs ennyiféle tortaformánk, egyszerűen ráönthetjük forma nélkül is a sütőpapírral, de azért legyen nagyjából kör alakú a tészta.
Az Eszterházy-torta krémjének elkészítése
Ezalatt elkészítjük a krémet: a tejet a brandy-vel és a cukorral felmelegítjük, lassan hozzáadjuk a tojássárgájában csomómentesre elkevert lisztet és kevergetés közben addig főzzük, míg besűrűsödik, de nem forraljuk fel. Félrehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni. Felhabosítjuk a vajat, majd hozzáadjuk a kihűlt krémet és alaposan összekeverjük őket.
Az Eszterházy torta összeállítása
Egy kb. 16 cm átmérőjű, közepesen mély, kerek tálat füles zacskóval vagy folpack-kal ráncmentesen kibélelünk. Alulra tesszük a legkisebb tortalapot, megkenjük krémmel, majd erre jön a következő tészta és krém. Ezt ismételjük, míg megtelik a tál. A lényeg, hogy hozzáérjen a torta a tál oldalához. Nyugodtan ki lehet pótolni az esetleg kisebb tortalapokat tésztadarabokkal, a krém úgyis összetartja majd. Ezután légmentesen lezárjuk (akár összekötjük a zacskó füleit vagy folpack-kal takarjuk be) és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Második nap: az Eszterházy torta feldíszítése
A tortát másnap könnyen ki lehet venni a tálból. Kicsomagolva talpára állítjuk egy tortaalátéten (ha van otthon forgatható pizzatálca, azon könnyű dolgozni), majd körbekenjük a maradék krémmel és 1 órára visszatesszük a hűtőbe dermedni.
Ezalatt sütőpapíron kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk a fekete fondant-t és a tál méretére szabjuk. Tipp: könnyen eltalálhatjuk a megfelelő méretet, ha próbaképpen sütőpapírral együtt a lefelé fordított tálra borítjuk.
Miután újra kivesszük a hűtőből a tortát, nedves gumikesztyűben egyenletesre simítjuk rajta a krémet. A fondant-t először a torta tetejére simítjuk, majd felülről-lefelé simítva beborítjuk vele a torta oldalát is. Alul levágjuk róla a túlnyúló, felesleges részt. Végül feldíszítjük: rászúrjuk a füleket és közéjük a masnit. Ezzel elkészült a Minnie egér-torta feje. Erre tűzhetjük majd a gyertyát is.
Ha kérdésetek van, feltehetitek itt a cikk alján lévő Hozzászólások-ban vagy írjatok nyugodtan Face-oldalunkra! A cikk második részében bemutatom, hogyan készíthető el az emeletes Minnie egér-torta alsó, vaníliás-kókuszos, piros színű, szív alakú krémmel töltött szintje. Addig is jó sütögetést, tervezgetést, készülődést! 🙂