Hihetetlen, de igaz! Ez a fánk valóban elkészül 10 perc alatt. Emellett számos remek tulajdonsága van még: nem kell keleszteni, nem szívja magát tele olajjal, így könnyű lesz és könnyen is emészthető (azoknak is jó szívvel ajánlhatom, akiknek nincsen epéjük vagy epekövesek), másnap mikróban felmelegítve olyan, mintha friss lenne éééés: teljesen magától megfordul sütés közben, sőőőt: ha az egyik oldala nem sült át eléggé, vissza is fordul! Ennél egyszerűbb, mégis csodásabb fánkot még sosem sütöttem! Na, van, akinek felkeltettem az érdeklődését? 🙂
Ez a recept elkészíthető rizsliszttel is gluténérzékenyek számára. Fogyókúrázók zabliszttel, olaj nélkül, sütőben is süthetik.
Hozzávalók:
- 250 g fehér liszt (két púpos bögre)
- 2 tojás
- 1 cs. sütőpor (10 g)
- 280 g natúr joghurt (két kicsi pohárnyi vagy ugyanennyi 20%-os tejföl, de lehet 1:1 arányban is a joghurtot és a tejfölt)
- 2-3 ek. cukor
- olaj a kisütéshez
Megj.: ez a recept elkészíthető bögrésen is, ahol a bögre 2,5 dl-es
A 10 perces pillefánk elkészítése
A hozzávalókat kimérjük és egy tálban jól összekeverjük.
Ezalatt annyi olajat melegítünk fel, hogy a fánkok lebegni tudjanak. Ha elkészült a galuska-állagú tészta, két evőkanál segítségével közepes méretű gombócokat szaggatunk a forró olajba úgy, hogy ne érjenek össze.
Megforgatni nem kell: amennyiben elég sok az olaj és elférnek, a fánkok önmaguktól fordulnak át, ha megsültek.
Nincs is más dolgunk, mint kivenni őket és lekvárral, fahéjjal, porcukorral vagy ízlés szerint egyéb módon tálaljuk.
Meg.: amennyiben az első sütés közepe nyers maradna, annak két oka lehet: vagy túl forró volt az olaj, vagy túl nagyok lettek a fánkok.
Jó étvágyat hozzá!