Ugrás a tartalomhoz

A klasszikus virág alakú linzer

Közzétéve itt: Advent, Gyermekeknek, Húsvét, Karácsony, Ősz, Sütemények, torták, finomságok, Születésnap, Tavasz, és Tél


Klasszikus virág alakú linzer
Klasszikus virág alakú linzer

Ezt a receptet feltétlen meg kell Veletek osztanom! Köszönet Eve and Apple-nek érte! Ha rákattintatok a forrásra, további háromféle variációját találhatjátok meg ugyanennek a tésztának, különböző ízesítéssel és formában (a klasszikus virág alakú linzer mellett Ischler, mogyorós karácsonyi keksz és mákos csók), így karácsonykor könnyedén elbűvölhetitek vendégeiteket és családtagjaitokat a sokféle, ínycsiklandó és látványos aprósütivel 🙂

Azt még el kell mondanom, hogy olyan régóta nem láttam és sütöttem linzert, hogy elfelejtettem, hogy’ néz ki! Így az alsó, kakós fele kör alakú lett, de a kóstolók szerint így is nagyon szép és finom 🙂

A maradék tojásfehérjéből pedig kókuszcsókot sütöttem, próbáljátok ki Ti is! (A képen látható adventi asztaldísz leírását pedig itt találjátok.)

 

Hozzávalók a klasszikus virág alakú linzerhez

(ez egyből dupla adag, kb. 25 db süti jön ki belőle)

 

A klasszikus virág alakú linzer elkészítése

 

Klasszikus virág alakú linzer: átszitáljuk a porcukrot
Klasszikus virág alakú linzer: átszitáljuk a porcukrot

A porcukrot, ha nem is szitáljuk át, mindenképpen törjük össze, mert a kis göbök egyben maradnak a tészta gyúrása közben! Nálunk Jázmin ezt olyan lelkesen végezte, hogy még az orra is porcukros lett 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

Klasszikus virág alakú linzer: összegyúrjuk a tésztát
Klasszikus virág alakú linzer: összegyúrjuk a tésztát

Miután kimértük a hozzávalókat, elmorzsoljuk a margarint a liszttel. Ezután hozzágyúrjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport, majd légmentesen zárva vagy folpack-ba csomagolva felhasználásig hűtőbe tesszük. Ha nem másnap készülünk megsütni, akkor is hagyni kell áthűlni annyira, hogy megkeményedjen benne a margarin.

 

 

 

 

Klasszikus virág alakú linzer: kiszúrjuk a virágokat
Klasszikus virág alakú linzer: kiszúrjuk a virágokat

Mikor kivesszük a hűtőből, átgyúrjuk, elfelezzük és az egyikbe kakaóport gyúrunk. Ha nagyon ragad, lisztezzük be a gyúródeszkát! Nekem szilikonból van a “gyúródeszkám”, de még arra is nagyon ragadt. A kakópor szilárdítja egy kicsit, mégis mindkettő alá meg kellett liszteznem a szilikonalátétet. Az is segít, hogy az éppen nem használt tésztadarabot hűtőben tartjuk, míg a többivel dolgozunk.

Tehát kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát és virágokat szúrunk ki belőle. 

 

Klasszikus virág alakú linzer: kiszúrjuk a virágok közepét
Klasszikus virág alakú linzer: kiszúrjuk a virágok közepét

Ezután egy kicsi köralakú tárggyal (ha nincs lyukas közepű linzerkiszúrónk) kiszúrjuk a virágok közepét is, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket.

 

 

 

Klasszikus virág alakú linzer: 10 perc alatt megsütjük
Klasszikus virág alakú linzer: 10 perc alatt megsütjük

180 C fokra előmelegített sütőben, kb. 8-10 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne pirosodjon még a teteje, mikor kivesszük, mert nagyon száraz lesz. Akkor jó, ha már nem törékenyen puha és az alja kis színt kap. Rácson hagyjuk kihűlni.

 

 

 

 

Klasszikus virág alakú linzer: kiszúrjuk a körlapokat
Klasszikus virág alakú linzer: kiszúrjuk a körlapokat

Miközben sül az első adag, kiszúrjuk az alsó részeket a kakaós tésztából. Mint már írtam, az enyém véletlen kör alakú lett, de az igazi alul is virág alakú (egy régebbi sütésemből azért teszek fel róla képet a bejegyzés alján, igen látványos).

 

 

Klasszikus virág alakú linzer: lekvárral ragasztjuk össze a két részt
Klasszikus virág alakú linzer: lekvárral ragasztjuk össze a két részt

Amint minden adag megsült és kihűlt, elkezdhetjük összeilleszteni őket: nagyjából egy kiskanálnyi lekvárt teszünk az alsó rész közepére, de nem kenjük el, hanem rányomjuk a tetejét, így szépen ki fog domborodni a virág közepe és stabilan összeragadnak a részei. Ezalatt már lehet kóstolgatni is 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

Ennek a klasszikus virág alakú linzernek egyszerűen fanatsztikus az íze! Téli estéken, adventi vasárnapokon lélekmelengető hatású 🙂 és légmentesen lezárva megtölthetjük vele a sütisdobozunkat, mert napokig eláll és ugyanolyan finom, mint frissen. Feltéve, ha nem fogy el még aznap, mint nálunk szokott 🙂 Próbáljátok ki Ti is! Jó étvágyat hozzá!

Klasszikus virág alakú linzer
Klasszikus virág alakú linzer
Klasszikus virág alakú linzer
Klasszikus virág alakú linzer

 

 

 

 

 

 

Klasszikus virág alakú linzer
Klasszikus virág alakú linzer


Kapcsolódó bejegyzések



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.