Ugrás a tartalomhoz

Szülinapi zsúr ötletek 7.: Dinnyetorta

Közzétéve itt: Gyermekeknek, Nyár, Sütemények, torták, finomságok, és Születésnap


Dinnyetorta Jázmin 6. szülinapján
Dinnyetorta Jázmin 6. szülinapján

Sziasztok! 🙂

Ebben a bejegyzésben egy nagyon nem hétköznapi szülinapi tortát mutatok be. Paleo. Diétás. Cukor-, színezék-, tartósítószer- és ízfokozó mentes. Glutén- és laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Nincs benne liszt és tojás sem. Nem kell sütni. Ellenben egészséges, látványos, nyálcsorgató és nagyon finom is. Gyümölcstorta másképp 🙂 

Forrásként csak a Google képkeresőjét tudom ajánlani. Ebben a bejegyzésben nem az elkészítést, hanem egy nagyszerű ötletet szerettem volna bemutatni. Nincs konkrét útmutató vagy recept, nincsenek szabályok, engedjétek szabadjára gyermeketek és saját magatok fantáziáját és alkotási vágyát! 🙂

 

Hozzávalók a dinnyetortához:

  • egy szép nagy görögdinnye
  • egy közepes sárgadinnye
  • további idénygyümölcsök pl.: eper, ribizli, málna (ezek a finomak, ezenkívül az enyémen volt némi egzotikus gyümölcs is: koktélcseresznye, csillaggyümölcs (karambola) és földicseresznye (physalis) )

 

Eszközök a dinnyetorta elkészítéséhez:

  • valamilyen mintás kiszúró (az enyémek: virág, szív, karika)
  • fogpiszkálók és hosszabb fanyársak (pl. amit a fondühöz használunk)
  • egy jó nagy kés és vágódeszka
  • karalábévájó vagy gömbvájó

 

 

A dinnyetorta elkészítése

 

Dinnyetorta: levágjuk a dinnye alját és tetejét
Dinnyetorta: levágjuk a dinnye alját és tetejét

Először is levágjuk a dinnye tetejét és alját annyira, hogy nagyjából egy kockát vagy téglatestet kapjunk.

 

 

 

 

 

 

Dinnyetorta: egy nagy hengert vágunk ki a dinnyéből
Dinnyetorta: egy nagy hengert vágunk ki a dinnyéből

Ezután körülvágjuk a héját, majd megpróbáljuk tortaalakúan hengerdedre faragni. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinnyetorta: kivágjuk a kisebb dinnyehengert
Dinnyetorta: kivágjuk a kisebb dinnyehengert

Kettévágjuk. Az egyikből egy kisebb hengert faragunk. Ebben segíthet egy kis fazék éles peremű fedője vagy akár az aprítógép betétje is. 3-4 fogpiszkálóval ezt a kisebb emeletet a nagyobbra rögzítjük.

 

 

 

 

 

Ezután tetszőlegesen feldíszítjük. Jázmin lelkesen kiszúrta a dinnye maradékából a virág- és a szív mintákat és felfüzögette a fondünyársat hirtelenjében helyettesítő, nem parfümös illatpálcákra a koktélcseresznyével, az általam félbevágott eperrel és csillaggyümölccsel együtt. Ezeket egy tányéron félretettük utolsó simításnak szánva.

Dinnyetorta: kiszúrjuk a mintákat a gyümölcsökből
Dinnyetorta: kiszúrjuk a mintákat a gyümölcsökből
Dinnyetorta: gyümölcsnyársak
Dinnyetorta: gyümölcsnyársak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Épül és szépül a dinnyetorta
Épül és szépül a dinnyetorta

Eközben a tortát díszítgettem felszeletelt és fogpiszkálóra felszúrt gyümölcsökkel. Bár ebben az időszakban piros gyümölcsök teremnek, azért az összképet kicsit megszínesítette a sárgadinnye, a karambola és a földicseresznye. A tetejére egy nagy dinnye-virágon ülő óriási epret szúrtam, ebbe tűztem a gyertyát.

 

 

 

 

 

Dinnyetorta
Dinnyetorta

Végül a gyümölcsnyársakat körben beleszúrtam a torta felső emeletére. Jázmin eközben talált még néhány szem málnát és ribizlit, amit előző nap nem csipegetett le, ezeket is felhalmoztuk a „torta” tetejére. Végül dinnyegolyókkal, egész eperrel és földicseresznyével öveztük az alját.

 

 

 

 

 

 

 

Dinnyetorta és gyümölcssaláta
Dinnyetorta és gyümölcssaláta

A gyümölcsmaradékok sem vesztek kárba: ahogy lehetett, felkockáztam őket és egy tálban házi almalével leöntve gyümölcssalátaként tálaltam fel.

Érdemes mindkettőt 1-2 órára behűteni. 

 

 

 

 

 

Nálunk óriási sikere volt, remélem, Ti is kipróbáljátok! 🙂 Ha kérdésetek van, feltehetitek itt a cikk alján lévő Hozzászólások-ban vagy írjatok nyugodtan Face-oldalunkra! Szép nyarat! 🙂

 

 

Dinnyetorta
Dinnyetorta hátulról
Dinnyetorta felülről
Dinnyetorta felülről

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinnyetorta elölről
Dinnyetorta elölről

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Post


Related Post



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!