Ugrás a tartalomhoz

Különleges csemege: a Rumtopf

Közzétéve itt: Karácsony, Nyár, Ősz, Sütemények, torták, finomságok, Tavasz, és Tél


A kép forrása.
A kép forrása. (Angol nyelvű, Nommynom)

Ebben a bejegyzésben egy különleges német csemege elkészítését mutatom be: a Rumtopf-ot (vagy angolul: Rum Pot). Az interneten nézelődve a témában rájöttem, hogy világszerte elterjedt befőttről van szó. Gondolom, ahová német származásúak kerültek, vitték magukkal a hagyományos családi receptjüket is. Eredetileg, amikor még nem volt fagyasztó, így (is) tartósították a gyümölcsöt, bár a Rumtopf-ban maga a leve ugyanolyan fontos szerepet tölt be, mint a gyümölcsök. 

Bevallom őszintén, pár éve készítettem először (és eddig utoljára is), minden családtagomnak ajándékoztam belőle egy üveggel, de mivel mi szinte egyáltalán nem iszunk alkoholt, elég lassan fogyott el (bár volt, akiknél meg elég hamar 🙂 ). Az biztos, hogy nekem a fülig-érő-száj-állapothoz elég volt egy-két szem Rumtopf-ban érlelt eper… 🙂 Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megjegyezzem: ez a fajta befőtt kizárólag felnőtteknek készül! Magas alkoholtartalma miatt gyermekeknek ne adjunk belőle!

 

Alapanyagok a Rumtopf-hoz:

  • szezonális gyümölcsök (érési sorrendben)
  • magas (54% vagy feletti) alkoholtartalmú rum
  • cukor
  • ízlés szerint fűszerek (pl. vanília-/fahéjrúd, szegfűszeg, csillagánizs stb)
  • nagy üveg vagy (kerámia) bödön
  • idő és türelem kivárni, míg elkészül és összeérik 😉

 

A Rumtopf elkészítése

 

„Alapszabályok”

 

Ezt az alcímet azért tettem macskakörmök közé, mert csak nagyon kevés konkrét szabály van, ezzel szemben óriási a receptek változatossága, gyakorlatilag mindenki a maga ízlésére formálhatja a végeredményt.

A kép forrása.
A kép forrása. (Angol nyelvű, Pots and Pots)

A Rumtopf-ba sokféle gyümölcs belekerülhet. A lényege az, hogy nagyon erős, 54% körüli vagy afeletti alkoholtartalmú rum lepje el mindig az aktuális gyümölcsréteget. Általános szabályként azt találtam, hogy fele annyi cukor kell hozzá, mint amennyi súlyú a gyümölcs és mint az előbb említettem, annyi rum, amennyi ellepi.

A gyümölcsöket érési sorrendben rétegezzük bele. Azért is írom éppen most ezt a bejegyzést, hogy aki szeretne Rumtopf-ot készíteni, még tudjon bele epret tenni, mielőtt leérik. Szerintem legalábbis az eper az egyik legizgibb benne 🙂

 

A kép forrása.
A kép forrása. (Angol nyelvű, The Homestead Survival)

Én 0,5-1 l-es, csatos üvegekben teszem el, de tradicionálisan nagy kerámiabödönökben készül. Szerintem ez egy különleges ajándék lehet és nagyon szépen mutatnak benne a rétegek, ezért készítem átlátszó, kisebb befőttesüvegekben. Hagyományosan minden idény-gyümölcs belekerülhet, ahány ház, annyi szokás.

Amit nem javasolnak: banán, szeder, áfonya, rebarbara, alma és a dinnyék.

 

 

 

A kép forrása.
A kép forrása. (Angol nyelvű, Homegrown Revolution)

Idén teszek bele epret, cseresznyét, meggyet, málnát, őszibarackot, körtét és szőlőt, sőt kipróbálom a fügét is! 🙂 Természetesen ezeket megtisztítva, nem túlérett állapotban, a túl nagyokat negyedelve használjuk fel. Meghámozni nem szükséges őket. Akinek jobban tetszik úgy, felszeletelve is beleteheti.

 

 

 

 

 

 

 

Nem hagyományos receptek

 

A kép forrása. Német nyelvű, Foodies)
A kép forrása. (Német nyelvű, Foodies)

Láttam olyan Rumtopf-ot, ami déli gyümölcsökből készült, egy német honlapon receptet is találtam hozzá, de nekem sokkal szimpatikusabb a saját kertben termett gyümölcs, az olyan családias, bensőséges és otthonos…

 

 

 

A kép forrása.
A kép forrása. (Német nyelvű, Falk Kulinarium.)

Az általánosan megszokott vegyes gyümölcsből készültekkel ellentétben éppen egy német oldalon találtam olyan Rumtopf-receptet is, ami csak szilvából áll, fahéj- és vanília rúddal, valamint csillagánizzsal fűszerezve.

 

 

 

 

Az elkészítés lépései

 

Rumtopf: becukrozzuk a gyümölcsöt
Rumtopf: becukrozzuk a gyümölcsöt

Az elkészítés menete egyszerű: egy réteg előkészített gyümölcsre rászórjuk a cukrot (általában kristálycukrot szoktak, de van, aki a nádcukorra esküszik. Nyírfacukrot nem ajánlanék, mert tapasztalatból tudom, hogy nagyobb mennyiségben – ami elvileg 40 g – hasmenést okoz), összekeverjük…

 

 

 

Rumtopf: állni hagyjuk a becukrozott gyümölcsöt
Rumtopf: állni hagyjuk a becukrozott gyümölcsöt

… és állni hagyjuk 0,5-2 órán át (ebben eltérnek a vélemények), befőttesüvegbe vagy Rumtopf-os bödönbe kanalazzuk és…

 

 

 

 

 

 

Rumtopf: felöntjük rummal
Rumtopf: felöntjük rummal

… felöntjük rummal annyira, hogy kb. egy ujjnyira fedje, majd lezárva hűvös, árnyas helyen tároljuk, míg megérik a következő rétegnek szánt gyümölcs. Ezután ugyanígy következik a többi gyümölcsréteg. Nem keverjük össze és ahhoz, hogy ne romoljon meg, valóban bele kell tenni a megfelelő mennyiségű cukrot és rumot. Kedvünk szerint fűszerezhetjük is, bár még nem próbáltam, de el tudok képzelni benne fahéjrudat és szegfűszeget is. Miután az utolsó réteget, az őszi gyümölcsöt (körte, szőlő) is becukroztuk, beletettük és felöntöttük rummal, újra lefedjük és legalább 6 hétig (9-12 hét a szokásos idő) hagyjuk érlelődni.

 

Konkrétan a sajátomat, melyet ezeken a képeken bemutattam, így csináltam: 140 g eperhez kevertem 70 g cukrot, 2 órán át állni hagytam, majd felöntöttem rumkeverékkel: 1 dl fehér (37,5%-os) rumhoz kevertem ugyanannyi 73%-os barna rumot. De ha csak fehér, 37,5%-os rum van otthon, szerintem nem szükséges venni egy magasabb alkoholtartalmú barnát is mellé. Azt olvastam, hogy a fehér rum is tökéletesen elég a tartósításhoz.

 

A Rumtopf felhasználási lehetőségei

 

A kép forrása.
A kép forrása. (Angol nyelvű, Pots and Pots)

Általános felhasználása akár a többi befőtté: magában, sütibe sütve vagy süteményt díszítve, hús mellé, a levét szintén magában fogyasztva, esetleg bólébe vagy puncsba keverve, ajándékba-vendégségbe-vendégeknek, csajbulira vagy egy romantikus randevúra… mindenkinek, ahogy jólesik 🙂

 

 

 

 

A kép forrása.
A kép forrása. (Angol nyelvű, Homegrown Revolution)

Hagyományosan a karácsonyi asztalon szokták tálalni. Szerintem ez egy nagyon szép ajándék szeretteink számára, hiszen heteken, hónapokon át dolgozunk rajta, mint egy szorgalmas méhecske. Előre gondolkozunk ezzel, folyamatosan készítgetjük, ami már magában is szeretetet mutat szeretteink felé és az eredmény igazán csinos és pikáns lesz.

Barátságos hangú magyar forrás itt, német származású, angol nyelvű tradicionális családi receptek itt, itt is és egy másik itt található. Az illusztrációként felhasznált képek forrása a kép alatti linkre kattintva érhető el.

 

 

 

 

A kép forrása.
A kép forrása. (Angol nyelvű, E-bay)
A kép forrása.
A kép forrása. (Holland nyelvű, Smulweb)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kép forrása.
A kép forrása. (Angol nyelvű oldal)
A kép forrása. (Német nyelvű oldal,)
A kép forrása. (Német nyelvű oldal, Foodies)

 

 

 

 

 

 

Related Post


Related Post



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!