Ugrás a tartalomhoz

Hullám-mintás horgolt kardigán

Közzétéve itt: Gyermekeknek, Horgolásminták, Ősz, és Tavasz


Hullám-mintás horgolt kabátka
Hullám-mintás horgolt kardigán

Sziasztok! 🙂

Ez a horgolt kardigán mell alatt mérve 85 cm széles és a vállától az aljáig 65 cm hosszú. A 6 éves kislányomnak, Jázminnak készítettem. Igaz ugyan, hogy kb 2 számmal nagyobb lett, de beleszámoltam, hogy ősszel bélést és cipzárt varrok majd bele. Amikor elkezdtem horgolni, még éppen csak tavaszodott, nem számítottam rá, hogy ilyen hirtelen felmelegszik a levegő, így lehet, hogy legközelebb tényleg csak ősszel tudja majd felvenni. Kinőni biztos nem fogja addig. Ezeket az adatokat azért írtam csak le, hogy lehessen következtetni, mekkora legyen a méret. Egyébként szerintem nagyon vidáman néz ki ez a horgolt kardigán! Feltűnő színe és mintája miatt mindenkinek megakad rajta a szeme, aki látja. Elég sok mindent változtattam az eredeti mintán, pontosabban csak a hullám-mintát és az alap szabásmintát használtam fel belőle, így aki rövid ujjú, ellenben garbó nyakú kardigánt szeretne inkább, nézze meg a forrást: az ötletet adó forrást itt találjátok, a diagramot tartalmazó forrást pedig itt. Mindkettő orosz nyelvű.

 

A cikkben felhasznált horgolási rövidítéseket ide kattintva találhatod meg.

 

Alapanyagok, eszközök a hullám-mintás horgolt kardigán elkészítéséhez:

  • színes baby fonalak: lila, rózsaszín, pink, fehér, sárga, zöld és türkiz
  • 5-ös méretű horgolótű
  • tű, olló, 1 db lila fagomb

 

A hullám-mintás horgolt kabátka elkészítése

 

A horgolt kardigán felső része

 

5-ös méretű horgolótűvel, rózsaszín fonallal kezdünk.

Horgolt kabátka: a felső rész kezdete
Horgolt kardigán: a felső rész kezdete

Kezdősor: 54 lsz

1.sor: a 4. szembe erp, 7 erp, (3 erp), 6 erp, (3 erp), 18 erp, (3 erp), 6 erp, (3 erp), 9 erp  (ez összesen 60 erp lesz)

2-21.sor: mindent sort 3 lsz magasítással kezdünk, ezután minden pálcába erp; ott, ahol az előző sorban (3 erp) volt egy szemben, szintén (3 erp)-t horgolunk, sor végén ford.

 

 

Horgolt kabátka: a felső rész
Horgolt kardigán: a felső rész

Megj.: Ahhoz, hogy csíkos hatású legyen a minta, felváltva horgolunk az egyik sorban az elülső, majd a köv. sorban a hátulsó két szálba

 

 

 

A horgolt kardigán ujjai

 

Horgolt kabátka: az ujj-nyílás kialakítása
Horgolt kardigán: az ujj-nyílás kialakítása

Amikor elkészültünk a felső résszel, kialakítjuk az ujjak nyílását: lila fonallal 3 lsz magasítás után minden pálcába erp addig a pontig, ahol elérkezünk az első 3 erp-s szaporításhoz (ez a horgolt kabátka bal elején a sor vége). Itt a képen látható módon összehajtjuk az anyagot és (ott, ahol a horgolt kabátka bal elülső és bal hátulsó alja találkozik, a képen piros nyíl jelöli) erp-vel összeöltjük a két részt, majd folytatjuk tovább: minden szembe erp, míg elérünk az utolsó 3 erp-vel szaporított szemhez. Itt újra összeöltjük egy erp-vel a jobb elülső részt a kabátka jobb hátulsó részével (ld. piros nyíl), majd a sor végéig minden szembe erp. Elkötjük és elvágjuk a fonalat.

 

Horgolt kabátka: az ujj-nyílás kialakítása
Horgolt kardigán: az ujj-nyílás kialakítása
Horgolt kabátka: az ujj-nyílás kialakítása
Horgolt kardigán: az ujj-nyílás kialakítása

 

 

 

 

 

 

 

Horgolt kabátka: az ujj kezdete
Horgolt kardigán: az ujj kezdete

Ezután rózsaszín fonallal meghorgoljuk a kabátka ujjait: beszúrjuk a horgolótűt az egyik ujj-nyílás kezdetéhez (ld. piros nyíllal jelölt szem), 3 lsz magasítás után minden szembe erp.

 

 

 

 

Horgolt kabátka: az ujjak
Horgolt kardigán: az ujjak

A kör végén összekötjük a kört, majd folytatjuk tovább, míg elérjük a kívánt hosszúságot. Ez nálam összesen 20 sor lett. Mindezt megismételjük a másik oldalon is.

 

 

 

 

Ezután színes, hullám-mintás díszítéssel folytatjuk tovább. A hullám-minta 2 egyforma színű sorból tevődik össze: az egyik sorban felfelé, a másik sorban lefelé állnak a legyezők (ld. a mellékelt diagramon).

 

Hullám-minta diagram
Hullám-minta diagram

Kezdőkör: lila fonallal (3 lsz, 4 erp), *a köv. 3 szemet kihagyjuk, a 4. szembe kp, lsz, egy szemet kihagyunk, a köv. szembe kp, 3 szemet kihagyunk, a 4. szembe (5 erp)* ism. a kör végéig, összekötjük a kört

1.kör: pink fonallal (F2 lsz, erp), *3 lsz, kp, lsz, kp, 3 sz, F5erp*, ism. a kör végéig, az utolsó 3 szembe F3erp és a kezdő erp-vel kötjük össze a kört.

Megj.: az (F2lsz, erp) itt azt jelenti, hogy 2 lsz, köv. szembe erp és egyszerre fejezzük be őket, vagyis fogyasztunk. Ugyanígy az F5erp egyszerre befejezett 5 erp-t jelent. 

 

 

Horgolt kabátka: az ujjak
Horgolt kardigán: az ujjak

2.kör: pink fonallal folyt.  (3 lsz, 2 erp), *kp a köv. 3 lsz-es ívre, lsz a fordított legyező fölé, kp a köv. 3-lsz-es ívre, *(5 erp a köv. kp-lsz-kp közötti lsz.be)* , ism. a kör végéig, összekötjük a kört

3-4.kör: ism. 1-2. kört fehér fonallal.

5-6.kör: ism.1-2. kört sárga fonallal.

7-8.kör: ism. 1-2.kört zöld fonallal.

9-10.kör: ism. 1-2. kört türkiz fonallal. A kör végén elkötjük és elvágjuk a fonalat, majd ugyanígy elkészítjük a másik ujjat is.

Megj.: a képen is látszik, hogy a színes hullám-minták leszűkítik a kabátka ujját, ezt igény szerint fel is hajthatjuk.

 

A horgolt kardigán alsó része

 

Itt veszünk egy nagy levegőt, mielőtt belefogunk, mert elég hosszadalmas munka vár ránk. Érdemes áttanulmányozni a mintadiagramot hozzá. 

Horgolt kabátka: a hullám-minta kezdősora
Horgolt kardigán: a hullám-minta kezdősora

Kezdősor: lila fonallal 98 lsz (Megj.: ez az én esetemben 37 cm hosszú)

1.sor: a tűtől számított 4. szembe (2 erp), *3 szemet kihagyunk, kp, lsz, egy szemet kihagyunk, a köv. szembe kp, 3 szemet kihagyunk, a köv. szembe (5 erp)*, ism. a sor végéig, ford.

 

Horgolt kabátka: hullám-minta 2.sor
Horgolt kardigán: hullám-minta 2.sor

2.sor: pink fonallal 3 lsz, 2 erp egyszerre befejezve, *3 lsz, kp, lsz, egy pálcát kihagyunk (Megj.: ez az lsz ill. ez a kihagyott pálca az előző sor legyezőjének középső pálcája), a köv. pálcába kp, F5erp*, ism. a sor végéig, ford.

3.sor:  (3 lsz, 2 erp), *kp a köv. 3 lsz-es ívre, lsz a fordított legyező fölé, kp a köv. 3-lsz-es ívre, *(5 erp a köv. kp-lsz-kp közötti lsz-be)* , ism. a kör végéig, összekötjük a kört

 

 

Horgolt kabátka: a hullám-minta
Horgolt kardigán: a hullám-minta

4-5.sor: ism. 2. és 1.sort fehér fonallal

6-7.sor: ism. 2. és 1. sort sárga fonallal

8-9. sor: ism. 2. és 1. sort zöld fonallal

10-11.sor: ism. 2. és 1. sort türkiz fonallal

 

Horgolt kabátka: bővítés a hullám-mintában
Horgolt kardigán: bővítés a hullám-mintában

A köv. 2 sor bővíti a kabát alját:

12. sor: ism. 2. sort a következőképpen: az első fél fordított legyező után a 2. sorhoz hasonlóan még 5 teljes fordított legyezőt készítünk, majd 3 fp-ből még egy fél fordított legyezőt, ezután ford.

 

 

Horgolt kabátka: bővítés a hullám-mintában
Horgolt kardigán: bővítés a hullám-mintában

13. sor: ism. 1. sort rózsaszín fonallal a következőképpen: (3 lsz, 4 erp) a köv. fordított legyező középső pálcájába, az 1. sor leírását követve készítünk még 5 teljes legyezőt, majd kp-lsz-kp-val zárjuk a sort, ford.

 

 

 

Horgolt kabátka: az alsó rész ( hullám-minta)
Horgolt kardigán: az alsó rész ( hullám-minta)

Innentől kezdve ism. a hullámmintát az előzőekhez hasonlóan 2 soronként, a megfelelő sorrendben váltogatva a színeket. A rózsaszín bővítés után lila fonallal teljes sort horgolunk végig. Ott, ahol a bővítés fél legyezővel végződik, a lila fonallal kiegészítjük még 2 erp összehorgolásával és a minta szerint folytatjuk tovább a sort. Addig horgoljuk a kabátka alsó részét, míg a felső, nem bővített oldala eléri a kabátka rózsaszín, felső részének szélességét. Ez nálam kb. 85 cm lett, az alsó, bővített oldala pedig kb. 115 cm széles.

 

 

 

A horgolt kardigán összeállítása

 

Horgolt kabátka: összevarrjuk az alsó- és a felső részt
Horgolt kardigán: összevarrjuk az alsó- és a felső részt

Miután elkészítettük a horgolt kabátkánk alsó- és felső részét, a hullám-mintás rész felső, nem bővített oldalát végighorgoljuk egy lila sorral: minden függőleges sor első pálcájába 2 erp-t horgolunk. Ezután összevarrjuk ezeket úgy, hogy minden pálcához egy pálcát rögzítünk. 

Megj.: figyeljünk oda, hogy kívülre essen a minta színe (az álló legyezők legyenek színnel kifelé), mert úgy sokkal szebb lesz a kabátka. 

 

 

 

A horgolt kardigán gallérja

 

Megj: ez egy téglalap alakú gallér lesz. Ahhoz, hogy ne szűküljön úgy össze, mint a kabát ujja, kicsit besűrítettem a kezdősor hullám-mintáját. Tehát az elv ugyanaz, mint a kabátujjnál, annyi a különbség, hogy ott minden 4. szembe horgolunk a kezdőkörben, itt pedig minden 2. szembe (de ez csak a kezdősorra vonatkozik). 

Kezdősor: lila fonallal beszúrjuk a horgolótűt a horgolt kabátka kezdő sorának első pálcájába. 3 lsz magasítás után minden szembe erp az előző sor második szaporításáig: abba a pálcába (2 erp), majd 9 erp, a köv. szembe újra (2 erp), az előző sor szaporításának középső szemébe (2 erp), majd a sor végéig minden szembe erp, ford.

1.sor: pink fonallal (3 lsz, 2 erp), *egy szemet kihagyunk, a köv. szembe kp, lsz, egy szemet kihagyunk, a köv szembe kp, egy szemet kihagyunk, (5 erp)*, ism. a sor végéig, ford. 

2.sor: fehér fonallal kp, lsz, egy szemet kihagyunk, kp, *3 lsz, F5 erp, 3 lsz, kp, lsz, egy szemet kihagyunk, kp* ism. a sor végéig, ford. 

Horgolt kabátka: a gallér
Horgolt kardigán: a gallér

3.sor: (3 lsz, 2 erp), *kp a köv. 3 lsz-es ívre, lsz a fordított legyező fölé, kp a köv. 3-lsz-es ívre, *(5 erp a köv. kp-lsz-kp közötti lsz-be)* , ism. a sor végéig, ford.

4-5. sor: ism. 2-3.sort sárga fonallal

6-7.sor: ism. 2-3.sort zöld fonallal

8-9.sor: ism. 2-3. sort türkiz fonallal.

10-11.sor: ism. 2-3. sort lila fonallal. Az utolsó sor végén nem vágjuk el a fonalat, hanem folyt. a szegéllyel.

Végül, ahogy a képen is látható, lila fonallal, lsz-ekből akasztót is horgoltam a gallér kezdő lila sorának közepe táján.

 

A horgolt kardigán szegélye

 

Horgolt kabátka: a szegély
Horgolt kardigán: a szegély

Tehát lila fonallal folyt. 3 kp minden pálcába végig a gallér szélén. A kabátka felső, rózsaszín részének kezdetén (5 erp), majd ahogy a rózsaszín sorok adják magukat: kp, lsz, kp, (5 erp) ism. a kabátka alsó, színes részének kezdetéig. Nálam úgy hozta a minta, hogy az utolsó hullám-minta sor türkiz lett, így még ennek kezdeténél, az első türkiz legyezőre horgoltam egy lila legyezőt, mert adta magát, így lett egyenes a szegély. Elkötjük és elvágjuk a fonalat.

Szerintem ez a lila szegély különösen csinos lett azáltal, hogy lsz-ekből álló gomblyukat horgoltam az utolsó két lila legyező közé, mely éppen a kabátka alsó- és felső részét összekötő 2 sor lila erp-re esett, vele szemben pedig egy kis lila fagombot rögzítettem.

Ha jön az ősz és a hűvösebb idő, lehet, hogy kibélelem ezt a kabátkát és akkor cipzárt varrok majd bele. Egyelőre elég jól összefogja ez az egy gomb. Több gombot nem érdemes rávarrni (esetleg elfér még rajta felül 2-3 db), mert szerintem sem a felnőttek, a kisgyerekek pedig végképp nem gombolgatnának szívesen 10-15 gombot.

 

Horgolt kabátka: az alsó szegély
Horgolt kardigán: az alsó szegély

Végül lila fonallal, kp-val körülhorgoltam a kabátkát (minden erp-be 3 kp jutott), kivéve a türkiz hullámos szélét.

Utolsó simításként egy spirál-mintás virágdíszt varrtam a horgolt kabátka bal felső részére. A két színből álló spirál elkészítését itt találjátok meg. 

 

 

 

Horgolt kabátka fülmelegítővel
Horgolt kabátka fülmelegítővel

Készíthetünk hozzá sapkát vagy fülmelegítőt is.

Még egy utolsó megjegyzés: a próbababás kép kicsit megtévesztő lehet, mert nincs gyermek-próbababám, de a többi képen Jázmin bemutatja, hogyan áll ez a hullám-mintás horgolt kabátka egy ízig-vérig kislányon 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Elismerem, hogy ez a leírás nem olyan részletes, mint a bejegyzéseim többsége, ahol igyekszem pálcáról-pálcára mindent bemutatni, de remélem, hogy aki szeretne egy ilyen kabátkát horgolni, annak ez a cikk és a források segítségére lesznek. Ha kérdésetek van, feltehetitek itt a cikk alján lévő Hozzászólások-ban vagy írjatok nyugodtan Face-oldalunkra! Boldog horgolást! 🙂

 

 

Hullám-mintás horgolt kabátka
Hullám-mintás horgolt kabátka
Hullám-mintás horgolt kabátka
Hullám-mintás horgolt kabátka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Post


Related Post



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!