Ugrás a tartalomhoz

Füstölt sajtos pogácsa

Közzétéve itt: Sütemények, torták, finomságok


Füstölt sajtos pogácsa
Füstölt sajtos pogácsa

Ebben a bejegyzésben egy jól bevált, csodálatosan finom és tökéletes állagú, egyszerű és gyors pogácsa receptjét mutatom be. Nagy családi kedvenc, a füstölt sajt miatt pedig eteti magát. Azt hiszem, nem kell tovább dicsérgetnem, elég annyit elárulnom, hogy nálunk általában 1-1,5 kg lisztből készül és egy-egy családi összejövetelen az utolsó morzsáig el is fogy! 🙂 Mindenkinek jó szívvel ajánlom.

 

 

Hozzávalók a füstölt sajtos pogácsához:

  • 500 g liszt
  • 250 g túró
  • 150 ml tej
  • 100 g sütőmargarin
  • 1 tk cukor
  • 30 g élesztő
  • 2 ek tejföl
  • 1 tojás
  • 1(-2) púpos ek. só (inkább 2 ek)
  • a kenéshez: 1 felvert tojás tejföllel elkeverve
  • a tetejére pedig reszelt füstölt sajt 

 

A füstölt sajtos pogácsa elkészítése

 

Húsvéti sonkás kalács: megdagasztjuk a tésztát
Füstölt sajtos pogácsa: legyúrjuk a tésztát

A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd megfuttatjuk.

Kimérjük a többi hozzávalót. A lisztben elmorzsoljuk a margarint és a túrót. Elkeverjük benne a sót, a tojást és a tejfölt, majd hozzáöntjük az élesztőt. Addig gyúrjuk, míg lágy tésztát kapunk (lehet robotgéppel is), majd meleg helyre tesszük, míg duplájára kel. Mi Édesanyámmal 75 C fokos sütőben, kelesztőtálban lefedve vagy hőálló tálban letakarva szoktuk keleszteni. (Ebben az esetben vigyázni kell, nehogy kigyulladjon a konyharuha 🙂 .)

Füstölt sajtos pogácsa: megkenjük és megszórjuk
Füstölt sajtos pogácsa: megkenjük és megszórjuk

Ha megkelt, átgyúrjuk és kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Megj.: ha ragad a tészta, gyúrjunk még hozzá lisztet! Ellenben ha túl száraz, nedvesítsük egy kevés tejföl hozzáadásával!

 

 

 

Füstölt sajtos pogácsa: kelesztjük és megsütjük
Füstölt sajtos pogácsa: kelesztjük és megsütjük

Ezután sütőpapírral bélelt, vagy kikent, belisztezett tepsibe helyezzük, tetejét megkenjük és megszórjuk reszelt füstölt sajttal, majd újra kelesztjük. Mi úgy szoktuk, hogy betesszük a sütőbe (ami 75 C fokos még), feltekerjük a sütési hőfokot 180 C fokra, és míg felmelegszik a sütő, megkel a pogácsa, majd elkezd sülni. Hamar elkészül: mire piros lesz a sajt a tetején, készen is van (kb. 20-30 perc).

 

Köszönjük a receptet a sógornőmnek!

Jó étvágyat hozzá! 🙂

 

Füstölt sajtos pogácsa
Füstölt sajtos pogácsa


Kapcsolódó bejegyzések



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.