Ugrás a tartalomhoz

Bejgli-legyezők

Közzétéve itt: Advent, Gyermekeknek, Karácsony, Sütemények, torták, finomságok, és Tél


Bejgli-legyezők
Bejgli-legyezők

Ha mindig azon aggódsz, hogy szétrepedhet a bejglid, hadd mutassam be ezt a különleges formájú, hagyományos ízű bejglit! Maga a recept egy régi újságból származik, a formája pedig egy 2008-as Praktikából. Aki szereti ötvözni a klasszikust a modernnel, ezzel a bejglivel nagy sikert érhet el mind a vendégsereg, mind a család előtt.

 

 

 

Alapanyagok 4 rúdnyi bejglihez:

 

A tésztához:

  • 600 g liszt
  • 250 g margarin
  • 80 g cukor
  • 3 tojássárgája
  • 30 g élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 0,5 dl rum
  • egy csipet só és 1 tojás a kenéshez

 

A mákos töltelékhez:

  • 200 g darált mák
  • 2 ek. méz
  • 120 g cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • ízlés szerint 50 g mazsola

 

A diós töltelékhez:

  • 200 g darált dió
  • 2 ek. sűrű baracklekvár
  • 120 g cukor
  • 1 dl tej
  • 0,5 dl rum
  • 1 narancs reszelt héja
  • ízlés szerint: 50 g mazsola, 30 g reszelt csoki

 

A bejgli-legyezők elkészítése

 

A tervezett sütés előtti este:

 

A tészta elkészítése

 

Bejgli: a tészta alapanyagai
Bejgli: a tészta alapanyagai

Elmorzsoljuk a margarint a liszttel. Langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt (én egy kevés cukrot is szoktam hozzá adni, de a recept külön nem írja), majd elkeverjük benne a tojássárgáját. A rumban feloldjuk a cukrot.

 

 

 

 

 

 

Bejgli-tészta
Bejgli-tészta

Ezután összekeverjük az alapanyagokat és összegyúrjuk, majd légmentesen lezárva hűtőbe tesszük éjszakára.

 

 

 

 

 

 

 

Bejgli: a mákos töltelék
Bejgli: a mákos töltelék

A mákos töltelék elkészítése

 

A mákot elkeverjük a cukorral, majd leforrázzuk a tejjel. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól elkeverjük és légmentesen lezárva hűtőbe tesszük éjszakára.

 

 

 

Bejgli: diós töltelék
Bejgli: diós töltelék

A diós töltelék elkészítése

 

A diót elkeverjük a cukorral és leforrázzuk a tejjel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól elkeverjük, majd légmentesen lezárva hűtőbe tesszük éjszakára.

 

 

 

 

A tervezett sütés napján:

 

Bejgli: kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel
Bejgli: kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel

Négy részre osztjuk a tésztát és kb. 3 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. Ugyanezt megismételjük még háromszor. 

Megj.: ha túl vékonyra nyújtjuk, kireped sütés közben. 

 

 

 

Bejgli: legyező formára vágjuk
Bejgli: legyező formára vágjuk

Minden rudat nyolcadokra vágunk (vagy ha valaki nagyobb legyezőket szeretne, akkor negyedelheti is), majd 3-3 helyen bevágjuk a képen látható módon. 

Ezután felvert tojással megkenjük és 1 órán át hagyjuk pihenni hűvös helyen.

1 óra múlva újra megkenjük és 180 C fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük (kb. 30 perc, vastagságtól függően). 

 

 

Jó étvágyat hozzá!

Bejgli-legyezők
Bejgli-legyezők
Bejgli-legyezők
Bejgli-legyezők

 

 

 

 

 

 

 




Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.