Ugrás a tartalomhoz

Arab húsos táska (szamósza)

Közzétéve itt: Nyár, Ősz, Sütemények, torták, finomságok, Születésnap, Tavasz, és Tél


Arab húsos táska (Szamósza)
Arab húsos táska (Szamósza)

Mikor legutóbb arab húsos táskát (szamószát) készítettem, így nyugtattam meg a család diétázó tagjait: “Ne aggódjatok, cukormenteset sütök.” Azt csak magamban tettem hozzá: persze, hogy cukormentes, hiszen sós sütiről van szó! Be kell vallanom, az arab húsos táska igazi diéta-gyilkos, eteti magát, nem lehet abbahagyni, legalábbis nálunk ez volt a tapasztalat. 

Ha “véletlenül” nincs otthon hétfűszer keverékünk, nem kell mindjárt elrohanni egy keleti fűszerboltba, “magyarosan” (=só+bors) is nagyon finom! Emellett laktató, így nem csak délutáni nasinak, de uzsira, vacsira és reggelire is bátran ajánlom. Sőt lefagyasztható és pár perc melegítés után újra fogyasztható.

 

Hozzávalók az arab húsos táskához:

  • 500g darált marhahús
  • 2(-3) fej vöröshagyma
  • só, bors, hétfűszer keverék
  • néhány marék durvára tört dió
  • 3(-4) cs.levelestészta (1 csomagból kb. 6-7 db jön ki)
  • a kenéshez: 1 tojássárgáját elkeverünk 2 ek.tejföllel
  • a szóráshoz: szezámmag, tökmag vagy lenmag

 

Az arab húsos táska elkészítése

 

Arab húsos táska: ízlés szerint fűszerezzük
Arab húsos táska: ízlés szerint fűszerezzük

A hagymát apróra vágjuk, a diót durvára törjük és ízlés szerint fűszerezve összekeverjük a darált hússal. (A hétfűszer keverék tartalmaz fekete borsot.)

 

 

 

 

 

Arab húsos táska: lesütjük a tölteléket
Arab húsos táska: lesütjük a tölteléket

Kevés olajon lesütjük.

 

 

 

 

 

 

Arab húsos táska: formázzuk és megtöltjük
Arab húsos táska: formázzuk és megtöltjük

Bekapcsoljuk a sütőt 180C fokra, hogy bemelegedjen, míg elkészítjük a táskákat. Kicsomagoljuk a levelestésztát és nagyméretű karikákat szúrunk ki belőle. Az én derelyevágóm egyik oldala éppen alkalmas erre, de ha nincs ilyenünk, óriási pogácsaszaggatóval is meg lehet tenni.

A derelyevágót megfordítva belehelyezzük a tésztakorongokat és megtöltjük a darálthúsos keverékkel.

 

 

 

Arab húsos táska: megkenjük és megszórjuk
Arab húsos táska: megkenjük és megszórjuk

Összehajtjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.

Ezután megkenjük a tetejét és megszórjuk a magokkal.

 

 

 

 

Arab húsos táska: megsütjük
Arab húsos táska: megsütjük

Majd 25-30 perc alatt pirosra sütjük.

 

 

 

 

 

Sajtos falatok
Sajtos falatok

Tipp: a tésztaszéleket nem szoktam kidobni, hanem szintén megkenem és reszelt sajttal megszórva megsütöm. Kislányom kedvencei ezek a kis sajtos-ropogós falatok.

 

 

 

 

Jó étvágyat hozzá!

Arab húsos táska (Szamósza)
Arab húsos táska (Szamósza)
Arab húsos táska (Szamósza)
Arab húsos táska (Szamósza)

 


Kapcsolódó bejegyzések



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.