Ugrás a tartalomhoz

A tuti mézeskalács recept már rég nem titok

Közzétéve itt: Advent, Karácsony, Sütemények, torták, finomságok, és Tél


 
 
Mézeskalács
Mézeskalács
 Ez a recept mindig beválik. És isteni finoooom! Nem lehet eleget sütni belőle. Én eleve tripla adagot szoktam, ez a mennyiség tölti ki a legnagyobb sütis dobozomat. Tavaly elkövettem azt a hibát, hogy három nappal szenteste előtt sütöttem meg, és mire eljött a Jézuska, új adagot kellett készítenem, mert addigra elfogyott az első! Így idén – egy tepsinyi kóstoló után – szigorúan elrejtettem a többit. 
A mézeskalács hagyományos karácsonyi süti. Nagy előnye, hogy napokkal előbb meg lehet sütni, mert jól tárolható (ha a háziasszony ügyesen el tudja dugni a család elől az ünnepekig) és gyermekeinkkel együtt készíthetjük el: már az egészen kicsik is nagyon szívesen segítenek nekünk a tészta gyúrásában, kinyújtásában, kiszúrásában, díszítésében és főként: a kóstolgatásban. 🙂
A recept Horváth Ilona híres szakácskönyvéből való.
 
 
 

Hozzávalók:

  • 250 g méz
  • 500 g liszt
  • 100 g vaj/margarin
  • 100 g cukor
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 1 csapott kk. szódabikarbóna
  • ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverék
 
 

A mézeskalács elkészítése

 

A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
 
Mézeskalács: feloldjuk a vajat a mézben
Mézeskalács: feloldjuk a vajat a mézben
Felmelegítjük a mézet és feloldjuk benne a vajat.
 
Mézeskalács: összekeverjük a hozzávalókat
Mézeskalács: összekeverjük a hozzávalókat
A többi hozzávalót is hozzáöntjük, …
 
 
Mézeskalács: összegyúrjuk a tésztát
Mézeskalács: összegyúrjuk a tésztát
… összegyúrjuk, majd légmentesen lezárva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
 
Mézeskalács: kinyújtjuk
Mézeskalács: kinyújtjuk
Másnap reggel kivesszük, hogy kicsit felmelegedjen, mire délután nekilátunk. Átgyúrjuk, majd kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk…
 
 
Mézeskalács: kiszúrjuk és megkenjük
Mézeskalács: kiszúrjuk és megkenjük
… és figurákat szúrunk ki belőle. Megkenjük tojássárgájás-tejföllel, sütőpapírra tesszük és…
 
Mézeskalács: megsütjük
Mézeskalács: megsütjük
… megsütjük (kb. 8-10 perc) Ne várjuk meg,míg elkezd barnulni, mert akkor túl száraz, kemény és törékeny lesz!
 
Mézeskalács: cukormázzal díszítjük
Mézeskalács: cukormázzal díszítjük
Ha kihűlt, cukormázzal díszítjük és hagyjuk megszáradni, mielőtt dobozba tesszük. 
 
 

Cukormáz:

1 tojásfehérjét keményre verünk és lassanként kb. 150-200 g porcukrot keverünk hozzá. (Annyi porcukorra van szükség, amennyitől nem cseppen le a habverőről.) Díszíthetjük még cukorgyöngyökkel és – szívekkel, színes cukormázzal. 

A cukormázat kinyomóba vagy egyszerű, levágott sarkú zacskóba is tölthetjük, a lényeg, hogy nyomás nélkül ne folyjon ki belőle és szép, vékony csíkokkal tudjunk vele rajzolni.

 

A tésztából készíthetünk mézeskalács házikót is. Nálunk idén a névre szóló, szív alakú mézesek egyben “ültetőkártyákként” is fognak funkcionálni.

 
 
Mézeskalács
Mézeskalács
 

Kapcsolódó bejegyzések



Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.