Ugrás a tartalomhoz

Eszterházy-torta

Közzétéve itt: Sütemények, torták, finomságok


   A neten barangolva észrevettem,hogy nincs két egyforma Eszterházy torta! Most bemutatom az enyémet. Persze ennek a tortának is rengeteg változata kering a világhálón, nekem ez a recept volt szimpatikus és azt hiszem, jól választottam, mert az édesszájú, tortaimádó, rendszeresen cukrászdába járó ismerőseim egyöntetű véleménye az volt, hogy ilyen finom Eszterházy-t még sehol sem ettek. Tehát érdemes Nektek is kipróbálnotok! 
 

Hozzávalók

 
 
A tésztához:

  • 10 tojásfehérje
  • 300 g kr.cukor
  • 350 g dió
  • csipet só
 
A krémhez:
 
  • 2 tk. brandy (ezt elhagytam)
  • 3 ek. liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 5 tojássárgája
  • 50 g cukor
  • 300 g vaj/margarin

A díszítéshez:

  • 100 g étcsoki
  • 50 g fehércsoki
  • darált dió

 

Az Eszterházy-torta elkészítése


A diót sütőpapíros tepsire fektetjük, majd 160 fokos sütőben megpirítjuk, ezt követően finomra daráljuk. 
 
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A vajat kivesszük a hűtőből.

 
Ezután a tojások fehérjéjét robotgéppel elkezdjük habbá verni. Amikor már habos, apránként hozzáadjuk a cukrot. A kész habhoz óvatosan hozzákeverjük a diót és egy csipet sót. A hab összetörése nélkül homogén krémmé keverjük. Sütőpapírral fedett tepsi hátoldalára simítjuk a tésztát kb. 0,5 cm vastagon és kb. 15 percig sütjük. 
 
Ezalatt elkészítjük a krémet: a tejet a brandyvel egy forralóba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, majd közepes lángon melegítjük. A tojások sárgáját a liszttel csomómentesen elkeverjük, óvatosan a tejhez adjuk, majd addig kevergetjük, amíg jól be nem sűrűsödik. Arra vigyázzunk, hogy fel ne forrjon! Amikor sűrű, félrehúzzuk és hagyjuk kihűlni. 
A vajat egy tálban felhabosítjuk, és hozzáadjuk a tojásos krémet, gépi habverővel alaposan kidolgozzuk.
 

Ezután összeállítjuk a tortát és feldíszítjük: az oldalát körül kenjük a maradék krémmel, majd darált diót tapasztunk rá.

A tetejére rákenjük az olvasztott fehér csokit (lehet hozzá keverni kevés olajat is, így fényes lesz), majd az olvasztott

étcsokit egy lecsípett sarkú nejlonzacskóba töltjük és mintát rajzolunk vele a torta tetejére, amit fogpiszkálóval húzunk ki.

 

Bár a díszítést még gyakorolni kell, az ízére nem volt panasz, sőt! 🙂

Forrás: www.mindmegette.hu

 


Kapcsolódó bejegyzések



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.