Sziasztok! 🙂
Ebben a cikkben az egyik kedvenc tortámat mutatom be, amit minden évben elkészítek a lánykáim szülinapjára (és mindig a szív alakú tortaformámban. Nagyon jól mutat rajta a piros zselé vagy gyümölcskocsonya). A neve azért ilyen vicces, mert a receptet Anyutól kaptam, aki meg egy Verától – és Anyu mindig úgy írja le őket, hogy mellé írja, kitől kapta. Ezért a mi családunkban ezt a gyümölcsös joghurt tortát már évtizedek óta joghurtosverának hívjuk 😀 Cukor helyett folyékony édesítőszerrel is el lehet készíteni és mivel én mindig biztosra megyek, zselatin fix-et szoktam hozzá használni.
Hozzávalók a gyümölcsös joghurttortához:
24 cm-es tortaformához (az enyém szív alakú)
A joghurtos réteghez:
- 0,8 l natúr joghurt
- 6 dl főző tejszín
- 8 ek. cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1 cs. zselatin vagy 2 cs. zselatin fix (én beparáztam, hogy nem szilárdul meg és beletettem a sima zselatint is meg 2 zacsi zselatin fix-et is)
- 450 g mirelit bogyós gyümölcs
A tésztához:
- 3 tojás szétválasztva
- 3 csapott ek. liszt
- 3 púpos ek cukor
A díszítéshez:
- 1 cs. (piros) gyümölcskocsonya vagy tortazselé
- gyümölcs díszítésként (nálam ez vegyes bogyós mirelit, 450 g)
A gyümölcsös joghurttorta elkészítése
A piskótalap elkészítése
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Szétválasztjuk a tojásokat. Először keményre verjük a fehérjét (robotgépben a legegyszerűbb), majd lassan hozzáadagoljuk a cukrot. Ezután egyesével, alacsony fokozaton belekeverjük a sárgáját, végül apránként hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük. Ezután belekanalazzuk a tortaformába és kb. 20 perc alatt arany színűre sütjük. Ha elkészült, benne hagyjuk a formában kihűlni. (Én nem szoktam kikenni a formát, mert akkor elválik sütés közben a tészta a forma oldalától és a joghurt kifolyik.)
A joghurtos réteg elkészítése
Míg sül a piskóta, elkészítjük a joghurtot: összemelegítjük a joghurtot a tejszínnel (amennyiben zselatin fix-et használunk, nem kell melegíteni), elkeverjük benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Ezután hozzáadjuk a zselatint vagy elkeverjük benne a zselatin fix-et (azt géppel kell). Ezután óvatosan adjuk hozzá a fagyott gyümölcsöt és hagyjuk kihűlni. Ha már kezd megdermedni, ráöntjük a piskótára.
A gyümölcsös joghurt torta összeállítása
Ha lehűlt a joghurt, ráöntjük a piskótára és egy éjre (vagy legalább arra a pár órára, amíg teljesen áthűl és megdermed) hűtőbe tesszük. Ha már szép szilárd, díszíthetjük tortazselével vagy gyümölcskocsonyával és gyümölcsökkel.