Sziasztok!
Ez a csokis kalács Keresztanyum specialitása és most megosztom Veletek a receptjét, mert egyszerűen isteni finom!
Hozzávalók a csokis kalács tésztájához:
-
3 dl langyos tejben 1 kockacukorral 5 dkg élesztőt felfuttatunk
-
65 dkg liszt
-
3 tojásfehérje + 1 tojássárgája felverve (2 tojássárgája a végén a kalács tetejét megkenni kell)
-
4 evőkanál étolaj
-
6 dkg cukor
-
3 csipet só
Hozzávalók a csokis kalács krémjéhez:
-
25 dkg margarin
-
3 csomag vaníliás cukor
-
20 dkg kristálycukor
-
3-4 evőkanál kakaó.
Mindezt simára keverjük.
A csokis kalács elkészítése
Felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejben elkevert kockacukorral. (Én ezt a lépést kihagytam: 2 csomag szárított élesztőt használtam, amit elég csak elkeverni és összegyúrni a többi hozzávalóval, de az eredetileg szükséges 3 dl langyos tej és egy kockacukor akkor is kell bele!) Kimérjük a tészta többi hozzávalóját és összedagasztjuk.
Ezután meleg helyen fél órát hagyjuk kelni (ezalatt a duplájára nő).
Újradagasztjuk és 6 egyenlő részre osztjuk. Ebből három cipót vékonyra nyújtunk. (Gergő, aki szakember, megmutatta, hogy kell.) Tapasztalatom alapján: ne legyen túl vékony, kb. 30×10 cm-es téglalapokat nyújtunk.
…. és megkenjük a krém felével.
Feltekerjük és összefonjuk. Sütőpapírral bélelt vagy kiolajozott-kilisztezett tepsibe fektetjük. A tészta másik felével ugyanezt tesszük, majd újabb fél órát kelesztjük.
Megkenjük a tetejüket tojássárgával…
… és előmelegített sütőben a legfelső rácsra téve takaréklángon kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. (Légkeverésesem van, ott középen, 150 fokon kb.20 perc alatt megsült).
Köszönjük szépen a receptet Keresztanyumnak és jó étvágyat kívánok hozzá!