Sziasztok! 🙂
Ebben a bejegyzésben egy nagyon nem hétköznapi szülinapi tortát mutatok be. Paleo. Diétás. Cukor-, színezék-, tartósítószer- és ízfokozó mentes. Glutén- és laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Nincs benne liszt és tojás sem. Nem kell sütni. Ellenben egészséges, látványos, nyálcsorgató és nagyon finom is. Gyümölcstorta másképp 🙂
Forrásként csak a Google képkeresőjét tudom ajánlani. Ebben a bejegyzésben nem az elkészítést, hanem egy nagyszerű ötletet szerettem volna bemutatni. Nincs konkrét útmutató vagy recept, nincsenek szabályok, engedjétek szabadjára gyermeketek és saját magatok fantáziáját és alkotási vágyát! 🙂
Hozzávalók a dinnyetortához:
- egy szép nagy görögdinnye
- egy közepes sárgadinnye
- további idénygyümölcsök pl.: eper, ribizli, málna (ezek a finomak, ezenkívül az enyémen volt némi egzotikus gyümölcs is: koktélcseresznye, csillaggyümölcs (karambola) és földicseresznye (physalis) )
Eszközök a dinnyetorta elkészítéséhez:
- valamilyen mintás kiszúró (az enyémek: virág, szív, karika)
- fogpiszkálók és hosszabb fanyársak (pl. amit a fondühöz használunk)
- egy jó nagy kés és vágódeszka
- karalábévájó vagy gömbvájó
A dinnyetorta elkészítése
Először is levágjuk a dinnye tetejét és alját annyira, hogy nagyjából egy kockát vagy téglatestet kapjunk.
Ezután körülvágjuk a héját, majd megpróbáljuk tortaalakúan hengerdedre faragni.
Kettévágjuk. Az egyikből egy kisebb hengert faragunk. Ebben segíthet egy kis fazék éles peremű fedője vagy akár az aprítógép betétje is. 3-4 fogpiszkálóval ezt a kisebb emeletet a nagyobbra rögzítjük.
Ezután tetszőlegesen feldíszítjük. Jázmin lelkesen kiszúrta a dinnye maradékából a virág- és a szív mintákat és felfüzögette a fondünyársat hirtelenjében helyettesítő, nem parfümös illatpálcákra a koktélcseresznyével, az általam félbevágott eperrel és csillaggyümölccsel együtt. Ezeket egy tányéron félretettük utolsó simításnak szánva.
Eközben a tortát díszítgettem felszeletelt és fogpiszkálóra felszúrt gyümölcsökkel. Bár ebben az időszakban piros gyümölcsök teremnek, azért az összképet kicsit megszínesítette a sárgadinnye, a karambola és a földicseresznye. A tetejére egy nagy dinnye-virágon ülő óriási epret szúrtam, ebbe tűztem a gyertyát.
Végül a gyümölcsnyársakat körben beleszúrtam a torta felső emeletére. Jázmin eközben talált még néhány szem málnát és ribizlit, amit előző nap nem csipegetett le, ezeket is felhalmoztuk a „torta” tetejére. Végül dinnyegolyókkal, egész eperrel és földicseresznyével öveztük az alját.
A gyümölcsmaradékok sem vesztek kárba: ahogy lehetett, felkockáztam őket és egy tálban házi almalével leöntve gyümölcssalátaként tálaltam fel.
Érdemes mindkettőt 1-2 órára behűteni.
Nálunk óriási sikere volt, remélem, Ti is kipróbáljátok! 🙂 Ha kérdésetek van, feltehetitek itt a cikk alján lévő Hozzászólások-ban vagy írjatok nyugodtan Face-oldalunkra! Szép nyarat! 🙂