Ebben a bejegyzésben egy jól bevált, csodálatosan finom és tökéletes állagú, egyszerű és gyors pogácsa receptjét mutatom be. Nagy családi kedvenc, a füstölt sajt miatt pedig eteti magát. Azt hiszem, nem kell tovább dicsérgetnem, elég annyit elárulnom, hogy nálunk általában 1-1,5 kg lisztből készül és egy-egy családi összejövetelen az utolsó morzsáig el is fogy! 🙂 Mindenkinek jó szívvel ajánlom.
Hozzávalók a füstölt sajtos pogácsához:
- 500 g liszt
- 250 g túró
- 150 ml tej
- 100 g sütőmargarin
- 1 tk cukor
- 30 g élesztő
- 2 ek tejföl
- 1 tojás
- 1 (max.2) csapott tk. só
- a kenéshez: 1 felvert tojás tejföllel elkeverve
- a tetejére pedig reszelt füstölt sajt
A füstölt sajtos pogácsa elkészítése
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd megfuttatjuk.
Kimérjük a többi hozzávalót. A lisztben elmorzsoljuk a margarint és a túrót. Elkeverjük benne a sót, a tojást és a tejfölt, majd hozzáöntjük az élesztőt. Addig gyúrjuk, míg lágy tésztát kapunk (lehet robotgéppel is), majd meleg helyre tesszük, míg duplájára kel. Mi Édesanyámmal 75 C fokos sütőben, kelesztőtálban lefedve vagy hőálló tálban letakarva szoktuk keleszteni. (Ebben az esetben vigyázni kell, nehogy kigyulladjon a konyharuha 🙂 .)
Ha megkelt, átgyúrjuk és kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Megj.: ha ragad a tészta, gyúrjunk még hozzá lisztet! Ellenben ha túl száraz, nedvesítsük egy kevés tejföl hozzáadásával!
Ezután sütőpapírral bélelt, vagy kikent, belisztezett tepsibe helyezzük, tetejét megkenjük és megszórjuk reszelt füstölt sajttal, majd újra kelesztjük. Mi úgy szoktuk, hogy betesszük a sütőbe (ami 75 C fokos még), feltekerjük a sütési hőfokot 180 C fokra, és míg felmelegszik a sütő, megkel a pogácsa, majd elkezd sülni. Hamar elkészül: mire piros lesz a sajt a tetején, készen is van (kb. 20-30 perc).
Köszönjük a receptet a sógornőmnek!
Jó étvágyat hozzá! 🙂