Ezt a csodásan szép és finom tortát el lehet készíteni cukormentesen (édesítőszerrel) is. Mi a családban csak joghurtosveraként emlegetjük, bár hogy ki is az a Vera, akitől a recept származik, fogalmam sincs. Rendszerint szív alakú tortaformában készítem és most kipróbáltam szív alakú muffinsütő szilikon formában kedves kis személyre szóló desszertnek szánva.
Sajnos, mint utólag kiderült, egyáltalán nem egyszerű kivenni a sütiket a formákból, így nem lett nagyon fotogén ez a süti.
Hozzávalók:
A joghurtkrémhez:
- 8 dl natúr joghurt (figyelem! liter és nem gramm!)
- 6 dl főzőtejszín
- 1 cs. zselatin (vagy 2 csomag zselatin fix)
- 250 g mirelit gyümölcs (vagy friss)
- cukor vagy édesítőszer ízlés szerint
- 3 cs. vaníliás cukor ( vagy ízlés szerint vaníliaaroma)
A torta tetejére:
- 1 cs. gyümölcskonyocsa vagy tortazselé
- 250 g mirelit gyümölcs
A piskótához:
- 3 közepes méretű tojás
- 3 csapott ek. liszt
- 2.5 púpos ek. cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
A Valentin-napi joghurt-torta elkészítése
A piskóta elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
Szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét magas fokozaton, egy csipet sóval habbá verjük, majd lassan hozzáadagoljuk a cukrot és a vaníliás cukrot és addig verjük, míg kemény habbá válik. Ekkor egyesével hozzákeverjük a sárgáját, majd a lisztet. Beletöltjük a tésztát a szív alakú tortaformába és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. (Tűpróbával ellenőrizhetjük vagy megnyomjuk, és ha visszajön a tészta, már jó.) Ekkor kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Megj.: a piskótatészta könnyen összeesik hideg hatására, ezért nem szabad kinyitni a sütőajtót, míg meg nem sül. Ha már barnul és jön az illata, akkor nagy valószínűséggel megsült.
A joghurtos krém elkészítése:
Amennyiben klasszikus zselatinport használunk, összemelegítjük a joghurtot a tejszínnel és a cukorral (vagy édesítőszerrel), felforraljuk, majd kevés cukorban elkevert zselatinport (1 csomagot) keverünk hozzá. Hozzákeverjük a mirelit gyümölcsöt (fagyott állapotban, ekkor jobban hűti a krémet). Az epret felaprítva szoktam beletenni, de pl. a málna magától szétaprózódik keverés közben. Ha már nem túl forró és kezd szilárdulni, a tortaformába öntjük a piskótára, majd hűtőbe tesszük szilárdulni.
Amennyiben zselatin fixet használunk, nem kell felmelegíteni a joghurtot a tejszínnel, elég simára keverni és hozzákeverni a zselatin fixet (robotgéppel). Belekeverjük a mirelit gyümölcsöt és hűtőbe tesszük dermedni.
A Valentin-napi joghurt-torta díszítése
Amint megszilárdult a joghurt-krém, elhelyezzük a tetején a (félbevágott) díszítésre szánt gyümölcsöt és vagy gyümölcskocsonyával, vagy tortazselével fedjük be. Ezután újra hűtőbe tesszük és tálalásig ott tartjuk.
Jó étvágyat hozzá!