
A mézeskalács hagyományos karácsonyi süti. Nagy előnye, hogy napokkal előbb meg lehet sütni, mert jól tárolható (ha a háziasszony ügyesen el tudja dugni a család elől az ünnepekig) és gyermekeinkkel együtt készíthetjük el: már az egészen kicsik is nagyon szívesen segítenek nekünk a tészta gyúrásában, kinyújtásában, kiszúrásában, díszítésében és főként: a kóstolgatásban. 🙂
A recept Horváth Ilona híres szakácskönyvéből való.
Hozzávalók:
- 250 g méz
- 500 g liszt
- 100 g vaj/margarin
- 100 g cukor
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- 1 csapott kk. szódabikarbóna
- ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverék
A mézeskalács elkészítése
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.





Cukormáz:
1 tojásfehérjét keményre verünk és lassanként kb. 150-200 g porcukrot keverünk hozzá. (Annyi porcukorra van szükség, amennyitől nem cseppen le a habverőről.) Díszíthetjük még cukorgyöngyökkel és – szívekkel, színes cukormázzal.
A cukormázat kinyomóba vagy egyszerű, levágott sarkú zacskóba is tölthetjük, a lényeg, hogy nyomás nélkül ne folyjon ki belőle és szép, vékony csíkokkal tudjunk vele rajzolni.
A tésztából készíthetünk mézeskalács házikót is. Nálunk idén a névre szóló, szív alakú mézesek egyben „ültetőkártyákként” is fognak funkcionálni.