Ez egy egyszerű, de nagyszerű recept, aminek a tésztáját a neten találtam. Végre egy amerikai almás pite, amit nem kell hűtőben pihentetni, nem jeges vizet kell a tésztához adni, elég a tészta mennyisége ahhoz, hogy felül is teljesen befedjük vele, margarin is jó bele és még finom is. Ráadásul nagyon hamar kész van!
Tipp: Az egyik „nagy ötletem” az almás piték terén az, hogy miután meghámoztam és cikkekre vágtam az almát, nem lereszelem és elsütöm a levét, hanem gyümölcscentrifugában kipréselem belőle (amit frissen meg is iszunk). Így a pürét nem kell megmelegíteni, sem lesütni, csak ízesíteni (cukorral vagy édesítőszerrel és fahéjjal) és emiatt azt sem kell megvárni, hogy kihűljön.
Hozzávalók a tésztához:
- 35 dkg liszt,
- 4 evőkanál porcukor,
- 1-2 cs. vaníliás cukor,
- 20 dkg hideg vaj/margarin,
- 4 (-6) evőkanál hideg víz
- vaj/margarin a forma kikenéséhez
- a kenéshez: 1 db tojássárgája + 2(-3) ek. tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
- kb. 1 kg alma,
- cukor/édesítőszer,
- 1 cs. vaníliás cukor
- fahéj
- az almatöltelék alá: vaníliás puding krémesre főzve (1 cs. pudingporból készítve) vagy búzadara/darált dió
Az amerikai almás pite elkészítése
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. Egy gyümölcstorta formát/piteformát megkenünk vajjal és megszórjuk liszttel.
A liszttel elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Ha túlságosan törékeny a tészta, adjunk még hozzá hideg vizet, ha túl ragacsos, lisztet adjunk még hozzá. Ezt a tésztát nem szükséges hűtőbe tenni pihentetni.
Ezután két részre osztjuk (az egyik rész legyen egy kicsivel nagyobb a másiknál), körlap formára nyújtjuk kb. 0,3 cm vastagra (ez függ a forma méretétől). A nagyobbik lappal kibéleljük a formát, az oldalát benyomkodjuk, hogy jellegzetesen bordás legyen a széle.
Elkészítjük az almatölteléket. Ha nem gyümölcscentrifugával pürésítjük, akkor lereszeljük, majd elsütjük a levét, ízesítjük és hagyjuk kihűlni.
Megkenjük a tojássárgájával összekevert tejföllel és villával megszurkáljuk, majd aranybarnára sütjük (kb.40 perc).
Tálalhatjuk forrón, de akkor nehezebb szelni. Szórjuk meg porcukorral, úgy ínycsiklandóbban néz ki! 😉
Forrás: www.tutireceptek.hu