Sziasztok!
Ebben a cikkben egy nagyon divatos (és pl. ha a Balaton parton veszed, drágán adják) spanyol finomság elkészítését mutatja be 10 éves nagylányom, Jázmin. Jobb ötlet híján nevezhetjük spanyol fánknak is, de azért ez nem az a fánk, amit mi magyarok annak tekintünk. Igaz, amerikai filmekben is fel-feltűnik, de igazán akkor terjedt el a köztudatban, amikor egy Tik Tok-videón megjelent és gyakorlatilag lángba borította minden kiskamasz fantáziáját. Nálunk legutóbb gyereknapon volt, természetesen mindenki odáig volt érte.
Ezt a receptet Varga Gábornak (ApróSéf) köszönjük meg, mert a Tik Tok videós nem igazán vált be.
Megj.: a címlapképen 3-4-szeres adagot láthattok. Az alább megadott mennyiségek egy egyszeri nasira elegendőek 1-2 kisgyerek számára.
Alapanyagok, eszközök a churros elkészítéséhez:
- a cukorbevonathoz: 110 g kristálycukor + 1,5 tk fahéj
- a csokiöntethez: 100 g csoki + 125 ml habtejszín
- a tésztához: 250 ml víz, 130 g liszt, 4 ek étolaj, 1.5 tk cukor, 0.5 tk só
- bő olajban sütjük ki
A churros elkészítése
Felolvasztjuk a csokit és simára keverjük a habtejszínnel, majd hagyjuk kihűlni.
Összekeverjük a cukrot és a fahéjat egy mélyebb, szélesebb tányérban.
Először is begyújtunk az olaj alá, majd feltesszük a vizet melegedni a cukorral, a sóval és az olajjal. Ha forr, lezárjuk alatta a lángot és elkeverjük benne a lisztet, míg egy szép, sima tésztagombócot nem kapunk.
Mire összeáll a ruganyos, nem ragadós tészta, kihűl annyira, hogy elkezdhetjük formázni. Amikor először készítettünk churros-t, azt hittem, megfelel a megszokott, kis lyukú csillagcső is. Sajnos annyira nem vált be, túlságosan ropogósak lettek a rudacskák. Így most dundi hengereket sodortunk belőle, így – bár nem lett olyan szép – finomabb lett.
Ezután pár perc alatt aranyszínűre sütjük. (ezen a képen a vékony verzió látható)
Ha már szép pirosak, kivesszük őket az olajból és meghempergetjük a fahéjas-cukorban. Mire kisül az összes, a csokiöntet is ehetőre hűl.
Jázminnal együtt jó étvágyat kívánunk hozzá!