Elegáns, egyszerűen elkészíthető és nagyon finom. Ebben a bejegyzésben egy jól bevált tiramisu-receptet mutatok be, mely a legtöbb mascarpone-s doboz belsejében megtalálható. Általában egy nagy tálban készítem, de legutóbb felfedeztem, milyen jól mutat szuflés kerámia tálkákban. Ezentúl így fogom tálalni, egészen személyreszóló, nagykanálnyi finomság 🙂
Hozzávalók a tiramisu-hoz:
- kb. 250 ml kávé
- rum vagy rumaroma ízlés szerint
- 6 tojás
- 6 ek cukor
- 500 g mascarpone
- 2 cs. vaníliás cukor
- ízlés szerint (én sosem teszek bele) 2 citrom reszelt héja
- az eredeti recept szerint 500 g babapiskóta, de tapasztalataim szerint a fele is bőven elég
- 2 ek natur kakaópor
- 1 csipet só
A tiramisu elkészítése
Lefőzzük a kávét, ízlés szerint hozzáadjuk a rumot vagy az aromát, majd hagyjuk kihűlni. Szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig verjük (aki szereti, ekkor adja hozzá a reszelt citromhéjat!), majd hozzákeverjük a mascarpone-t.
A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és lazán beleforgatjuk a tojássárgájába.
Egy tálba rétegezünk egy sor babapiskótát és meglocsoljuk kávéval (gyorsan beszívja és szétáztatja, ha túl sokat öntünk rá), …
… majd elkenjük rajta a tiramisu-krém felét.
Ezt megismételjük még egyszer: egy sor babapiskóta, rá a krém.
Ezután kakaóporral díszítjük és min. 2 órára a hűtőbe tesszük.
Mivel igen nehéz szépen tálalni, próbáljátok ki Ti is, hogy kicsi tálkákban készítitek el! Nagyon jól néz ki! 🙂
Jó étvágyat hozzá! 🙂