Sziasztok! 🙂
Ebben a bejegyzésben egy egyszerű és gyors kikeményítési technikát mutatok be, mellyel nem csak a horgolt tojásokat, hanem pl. a karácsonyfa díszeket, illetve minden olyan horgolt burkolatot kikeményíthetünk, melynek alakjához és méretéhez találunk megfelelő lufit.
A 2D, vagyis sík (karácsonyi) díszek kikeményítése másképp zajlik, ha kíváncsiak vagytok rá, ide kattintva elolvashatjátok az arról írt cikkemet. A képeken látható horgolt tojásmintát pedig itt érhetitek el.
Alapanyagok, eszközök a horgolt tojások kikeményítéséhez:
- 1 ek. keményítő
- 2 dl víz
- ecset, papírtörlőkendő
A horgolt tojások kikeményítése
A hideg vízben csomómentesre keverjük a keményítőt, majd felfőzzük. Akkor jó, ha már elveszíti a tejfehér színét és opálossá válik. Várunk egy kicsit, míg kihűl, közben kevergetjük. Azt azért ne várjuk meg, hogy elkezdjen megdermedni, de a lufi és a fonal miatt ne is tűzforrón használjuk fel!
Megj.: a pamutfonal jól bírja a meleg keményítőt, de más fonalak megnyúlhatnak vagy bolyhosodhatnak tőle.
A horgolt mintánkban lévő lufit felfújjuk.
Szilikon ecsettel a legegyszerűbb felkenni a horgolásunkra.
Ezután leitatjuk a felesleges keményítőt.
Majd felakasztjuk száradni.
Miután megszáradt, leengedjük és kivesszük a lufit. Végül akasztót készítünk rá.
Ha kérdésetek van, feltehetitek itt a cikk alján lévő Hozzászólások-ban vagy írjatok nyugodtan Face-oldalunkra! Boldog húsvétot, boldog horgolást kívánok! 🙂