Ez egy klasszikus recept Édesanyám jól bevált piskóta tésztájából. Nekem általában kicsorog a tészta szélén a gyümölcszselé, azt hiszem azért, mert nincs rendes tortaformám hozzá – de az is lehet, hogy azért, mert a gyümölcstortákkal kapcsolatban egyszerűen nincs önkontrollom: mindenből sokat akarok rázsúfolni. Legyen sok tészta, sok puding, sok gyümölcs és még a zselé is férjen rá! 🙂
Alapanyagok:
- 6 tojás
- 6 púpos ek. kristálycukor
- 6 csapott ek. liszt
- 1 cs. vaníliáscukor
- 1 csipet só
- vaníliapuding (és tej hozzá)
- fügebefőtt (vagy más befőtt/friss gyümölcs)
- tortazselé/gyümölcskocsonya
A fügés gyümölcstorta elkészítése
Előmelegítjük a sütőt 180C fokra.
Szétválasztjuk a tojásokat és a fehérjét egy csipet sóval, a legerősebb fokozaton robotgépben habosra verjük.
Óvatosan szórva, részletekben adjuk hozzá a cukrot akkor, amikor már nem folyik le a kanálról a tojásfehérjehab és tovább verjük, míg megáll a kanálon.
Ezután szintén darabonként hozzáadjuk a tojássárgáját, majd lassú fokozatra állítva, apránként szórjuk bele a lisztet.
Kikent-kilisztezett gyümölcstorta formába öntjük a tésztát. Max. félig legyen, mert fel fog jönni és ha túl vastag lesz, nem tudjuk megtölteni.
Forró sütőbe tesszük és kb. 30 percig sütjük. Nem szabad rányitni a sütőajtót, mert a hideg hatására összeesik.
Miután megsült (tűpróbával ellenőrizhetjük), fejre fordítva, rácson hagyjuk kihűlni.
Ezalatt lecsepegtetjük a gyümölcsöt. Az enyémre különleges, otthon termett gyümölcsből készült és házilag eltett, cukor- és minden egyéb hozzáadott anyagoktól mentes fügebefőtt került. (Köszi, Anyu! 🙂 ) Ezt szeleteltem fel kb. 05, cm-es darabokra.
Megfőzzük a pudingot és ráöntjük a piskótára, majd elhelyezgetjük rajta, kissé belenyomva, a gyümölcsöt.
Ezután tortazselével borítjuk be.
Hagyjuk kihűlni, mielőtt tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!