Mézeskalács Ez a recept mindig beválik. És isteni finoooom! Nem lehet eleget sütni belőle. Én eleve tripla adagot szoktam, ez a mennyiség tölti ki a legnagyobb sütis dobozomat. Tavaly elkövettem azt a hibát, hogy három nappal szenteste előtt sütöttem meg, és mire eljött a Jézuska, új adagot kellett készítenem, mert addigra elfogyott az első! Így idén – egy tepsinyi kóstoló után – szigorúan elrejtettem a többit.
A mézeskalács hagyományos karácsonyi süti. Nagy előnye, hogy napokkal előbb meg lehet sütni, mert jól tárolható (ha a háziasszony ügyesen el tudja dugni a család elől az ünnepekig) és gyermekeinkkel együtt készíthetjük el: már az egészen kicsik is nagyon szívesen segítenek nekünk a tészta gyúrásában, kinyújtásában, kiszúrásában, díszítésében és főként: a kóstolgatásban. 🙂
A recept Horváth Ilona híres szakácskönyvéből való.
Hozzávalók:
250 g méz
500 g liszt
100 g vaj/margarin
100 g cukor
1 tojás
2 tojássárgája
1 csapott kk. szódabikarbóna
ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverék
A mézeskalács elkészítése
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
Mézeskalács: feloldjuk a vajat a mézbenFelmelegítjük a mézet és feloldjuk benne a vajat.
Mézeskalács: összekeverjük a hozzávalókatA többi hozzávalót is hozzáöntjük, …
Mézeskalács: összegyúrjuk a tésztát… összegyúrjuk, majd légmentesen lezárva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Mézeskalács: kinyújtjukMásnap reggel kivesszük, hogy kicsit felmelegedjen, mire délután nekilátunk. Átgyúrjuk, majd kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk…
Mézeskalács: kiszúrjuk és megkenjük… és figurákat szúrunk ki belőle. Megkenjük tojássárgájás-tejföllel, sütőpapírra tesszük és…
Mézeskalács: megsütjük… megsütjük (kb. 8-10 perc) Ne várjuk meg,míg elkezd barnulni, mert akkor túl száraz, kemény és törékeny lesz!
Mézeskalács: cukormázzal díszítjükHa kihűlt, cukormázzal díszítjük és hagyjuk megszáradni, mielőtt dobozba tesszük.
Cukormáz:
1 tojásfehérjét keményre verünk és lassanként kb. 150-200 g porcukrot keverünk hozzá. (Annyi porcukorra van szükség, amennyitől nem cseppen le a habverőről.) Díszíthetjük még cukorgyöngyökkel és – szívekkel, színes cukormázzal.
A cukormázat kinyomóba vagy egyszerű, levágott sarkú zacskóba is tölthetjük, a lényeg, hogy nyomás nélkül ne folyjon ki belőle és szép, vékony csíkokkal tudjunk vele rajzolni.
A tésztából készíthetünk mézeskalács házikót is. Nálunk idén a névre szóló, szív alakú mézesek egyben „ültetőkártyákként” is fognak funkcionálni.