Ismertebb nevén amerikai cookie. A szuper finom és szuper gyors „szuperfegyvere” egy szuper háziasszonynak és anyukának 🙂
Előre leszögezem, hogy ezzel a keksszel – csakúgy, mint a muffinommal – mindig osztatlan sikert aratok, így tiszta szívvel ajánlom Nektek is, hogy próbáljátok ki!
Hozzávalók:
- 240 g liszt
- 180 g vaj/sütőmargarin
- 150 g nádcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojás
- 1/2 kk só
- 1/4 kk szódabikarbóna
- 1/2 tk sütőpor
- ízlés szerint: tört csoki/csokichips/mogyoró-diófélék/aszalt gyümölcs kockák stb.
Megjegyzem, hogy a mi családunkban ez mini adagnak számít, én négyszer ennyit szoktam sütni (pedig csak két felnőttről és két kisgyermekről van szó). Légmentesen lezárt dobozban hetekig eláll – na, nálunk ugyanis max. 3 nap alatt elfogy.
Az amerikai csokis keksz elkészítése
Felolvasztjuk a vajat (mikróban is lehet), beleöntjük a cukrokat és addig keverjük, míg elolvadnak benne. Hozzákeverjük a tojást.
Kimérjük a többi hozzávalót, alaposan elkeverjük, majd hozzáöntjük a vajas masszához és ezt is jól összekeverjük.
Egy nagy tepsibe sütőpapírt fektetünk és a dermedő masszából evőkanálnyi tésztagolyókat fektetünk jó távolra egymástól, mert ahogy sül, szépen el fog lapulni és széles korongokat fogunk kapni. A legnagyobb tepsimbe ezért 3×3 db-ot szoktam tenni. (Kisebbek esetén jó a 4×4 is, de elég valószínű, hogy össze fognak érni és eldeformálódnak, mint az enyémek ezen a képen.) Az első sütésnél még annyira lágy a tészta, hogy elterül, mielőtt a sütőbe tennénk. A második sütéstől, ahogy hűl benne a margarin, egyre szilárdabb a tészta, így érdemes a golyókat egy kicsit lelapítani.
Kb. 8 percig sütjük. (ha közel női tenyérnyi méretűek, akkor 10 percig) Az alaprecept szerint akkor jó, ha a széle elkezd barnulni. Ekkor kivesszük és rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp1: ne vegyük ki, ha nem marad egyben, hanem érezhetően deformálódik, amikor megemeljük! De ne várjuk meg, míg megbarnul az egész, mert akkor meg nagyon kemény lesz. Akkor jó, ha kihűlve a széle ropogós, a közepe pedig a mogyorós csók kissé ragadós állagára hasonlít.
Tipp2: a szódabikarbónát és a sütőport csapottan mérjük, különben túl puha lesz a keksz.
Tipp3: Amint látjátok a képeken, az enyémek barnák lettek, mert ezeket táblás- és mikulás csoki darabokból sütöttem, és már a meleg vajban elolvadtak. Ha csokichips-et használtok, ez nem történik meg: szép arany színű lesz a keksz kis egész csokidarabokkal, mint a bejegyzés legelső képén is látszik.
Jó étvágyat hozzá! 🙂