Ugrás a tartalomhoz

Palackba zárt kertek

Közzétéve itt: Díszítés, dekoráció, Egyéb, Kreatív kertészet, és Újrahasznosítás


Palack kertek

Nini, egy újabb kreatív kertészkedés-cikk! 🙂 Szeretsz a kertben tenni-venni, szépíteni, ületetni esetlegesen gazolás, kapálás és locsolgatás nélkül? Ebben a zord hidegben hiányzik a lelkednek egy kis tavaszias napfény, lélekmelengető kertészkedés? Szeretnél egy élő és egyedi lakásdíszt otthonod egy csupasznak tűnő szegletében? Hát ezt a különleges mini kertet, melyet egy palackba zárunk, mindenki meg fogja csodálni és házadban jártadban-keltedben Téged is felvidámít majd, ebben biztos lehetsz! Kertészkedj egy palackban bent a melegben, akár a nappali közepén! 😉

A kertészkedés jótékony lelki hatásai mellett ezek a hatalmas palackok nagyon klassz tengerészes hangulatot keltenek a többi tengeri munkáinkat kiegészítve (tengerészcsomós antikolt kép, kagylós szélcsengő és kagylós képkeretek, közöttük pedig férjem alkotása, a gyönyörű fahajó).

 

Alapanyagok, eszközök a palackkertek építéséhez:

  • egy jó nagy üvegpalack (erre nagyon jól megfelel egy demizson palackja is, de mindenféle széles szájú üveget felhasználhatunk hozzá)
  • kavics és virágföld
  • lassan növekedő kicsi növények pl.: tipikus palack-növények a különféle Fittoniák (hasonló igényű növényeket válasszunk!)
  • néhány dísz pl.: csigaház, nagyobb kavics
  • moha
  • hosszú nyelű grillvilla, széles szájú befőzéshez használatos tölcsér vagy papírból tekert tölcsér
  • kevés víz
  • ha van otthon, kicsi ledes világítás
  • faszén pl. grillezéshez használatos (ezt mondjuk kifelejtettem és csak most jutott eszembe, hogy mindenhol írják, de egyelőre nem látom a kertjeimen a hiányát)

 

A palackkertek megépítése

 

Palack kertek: alapanyagok

Megj.: Sajnos az üveg fénytörése miatt nem lettek a legjobbak a fotók, bárhogy próbáltam is szép képeket készíteni, ezek a palackkertek úgy tűnik, nem valami fotogének, de a valóságban nagyon is feltűnést keltőek, minden vendégünk szeme megakad rajta és nagy tetszést aratnak, igazi különlegességnek számítanak.

Tipp: amennyiben a szabadban gyűjtünk mohát vagy más alapanyagot, nézzük meg alaposan, nincs-e benne/rajta valamilyen károsító, nemkívánatos élőlény! Én ugyanis nem néztem meg és két hét múlva vettem észre a lezárt palackkertemben a növényemet rágó hernyót! Argh 🙂

 

Palack kertek: kavicsot és virágföldet töltünk bele

Először pár centi vastag kavicsréteget alakítunk ki a palack alján (ide tud elfolyni a felesleges vízmennyiség), majd erre szórjuk a vastag (min. 10-15 cm mély) virágföldet. Ezt a munkát megkönnyíti egy tölcsér.

Megj.: annyi földet szórjunk bele, hogy el tudjuk benne ültetni a növényeket és maradjon neki még hely a további növekedéshez! Mint már írtam, a faszenet kifelejtettem, de sajnos nem is tudom megmondani, hogy mennyit kellett volna beletenni (ez a CO2 termelést biztosítja, bár szerintem – ezt mint kertészmérnöki egyetemet végzett személy írom, aki jó sok biokémiát, növényélettant és hasonlót tanult – a növények légzése során is keletkezik elég.)

Palack kertek: beültetjük növényekkel

Ezután mélyedést vályunk a virágföldbe a villával és beleügyeskedjük az első növénykénket, …

 

 

 

 

Palack kertek: beültetjük növényekkel

… majd a villa nyelével – vagy más céleszközzel – befedjük földdel és letömörítjük.

 

 

 

 

Palack kertek: beültetjük növényekkel

Így haladunk körbe, míg elültetjük az összes tervezett növényt, miközben mohával töltjük ki közöttük a helyet. 

 

 

 

 

Palack kertek: beültetjük növényekkel

Végül beletehetünk egy-két apróbb díszt is és óvatosan, az üveg oldalán lecsorgatva (ezzel meg is tisztítjuk a portól) belocsoljuk.

 

 

 

 

 

Palack kertek

Ha akarjuk, akár le is zárhatjuk. Az enyém már kb. 3 hónapos és remekül megvan locsolás és levegő nélkül.(Bár volt olyan növény, ami nem szerette ezt a nagy nedvességet és kipusztult, meg volt egy, amit megevett a hernyó, de mindketten elpusztultak végül – a többiek viszont szemmel láthatóan jól érzik magukat, különösen a mohák.) Tetszés szerint tehetünk mögé vagy – amennyiben áttetsző a kupak – rá ledes világítást, egészen hangulatossá teszi.

Tipp: a palakkertet ne tegyük ki közvetlen napfénynek, mert túlságosan felmelegszik és kiégnek, megfőnek a növények! Öntözni igény szerint szükséges, ez függ attól is, hogy lezárjuk-e az üveget vagy sem. 

 

 

 

 

David Latimer világhíres palack növénye

Végül érdekességként hadd mutassak be egy szerte a világon híressé vált képet, melyen egy olyan palackkert látható, amit kb. 40 éve nem nyitottak fel.

Rövig angol nyelvű összefoglalót interneten pl. itt is olvashatsz a témában , itt pedig képekkel is bemutatják.

Jó téli kertészkedést kívánok Mindekinek! Ha megtetszett az ötlet, ajánlom a beltéri tündérkertekről írt bejegyzésemet is! 

 

 

 

 

Palack kertek
Palack kertek

 

 

 

 

Palack kertek

 


Kapcsolódó bejegyzésekLegyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.