Ugrás a tartalomhoz

Gyors amerikai almás pite

Közzétéve itt: Sütemények, torták, finomságok


 
 
 
 
   Ez egy egyszerű, de nagyszerű recept, aminek a tésztáját a neten találtam. Végre egy amerikai almás pite, amit nem kell hűtőben pihentetni, nem jeges vizet kell a tésztához adni, elég a tészta mennyisége ahhoz, hogy felül is teljesen befedjük vele, margarin is jó bele és még finom is. Ráadásul nagyon hamar kész van! 

   Tipp: Az egyik “nagy ötletem” az almás piték terén az, hogy miután meghámoztam és cikkekre vágtam az almát, nem lereszelem és elsütöm a levét, hanem gyümölcscentrifugában kipréselem belőle  (amit frissen meg is iszunk). Így a pürét nem kell megmelegíteni, sem lesütni, csak ízesíteni (cukorral vagy édesítőszerrel és fahéjjal) és emiatt azt sem kell megvárni, hogy kihűljön. 
 
 
 

Hozzávalók a tésztához:

  • 35 dkg liszt, 
  • 4 evőkanál porcukor, 
  • 1-2 cs. vaníliás cukor, 
  • 20 dkg hideg vaj/margarin,
  • 4 (-6) evőkanál hideg víz 
  • vaj/margarin a forma kikenéséhez
  • a kenéshez: 1 db tojássárgája + 2(-3) ek. tejföl
 

Hozzávalók a töltelékhez:

  • kb. 1 kg alma,
  • cukor/édesítőszer,
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • fahéj
  • az almatöltelék alá: vaníliás puding krémesre főzve (1 cs. pudingporból készítve) vagy búzadara/darált dió
 

 

Az amerikai almás pite elkészítése

 


 A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. Egy gyümölcstorta formát/piteformát megkenünk vajjal és megszórjuk liszttel.
A liszttel elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Ha túlságosan törékeny a tészta, adjunk még hozzá hideg vizet, ha túl ragacsos, lisztet adjunk még hozzá. Ezt a tésztát nem szükséges hűtőbe tenni pihentetni.
Ezután két részre osztjuk (az egyik rész legyen egy kicsivel nagyobb a másiknál), körlap formára nyújtjuk kb. 0,3 cm vastagra (ez függ a forma méretétől). A nagyobbik lappal  kibéleljük a formát, az oldalát benyomkodjuk, hogy jellegzetesen bordás legyen a széle.
 
 
 
   Elkészítjük az almatölteléket. Ha nem gyümölcscentrifugával pürésítjük, akkor lereszeljük, majd elsütjük a levét, ízesítjük és hagyjuk kihűlni.

 
Rákenjük a tésztára a pudingot (helyette megszórhatjuk búzadarával vagy darált dióval is), majd elsimítjuk rajta az almatölteléket. Ezután beborítjuk a másik tésztalappal és a két tésztalap széleit összenyomkodjuk, majd rányomkodjuk a pite szélére is.

 
 
 

Megkenjük a tojássárgájával összekevert tejföllel és villával megszurkáljuk, majd aranybarnára sütjük (kb.40 perc).

Tálalhatjuk forrón, de akkor nehezebb szelni. Szórjuk meg porcukorral, úgy ínycsiklandóbban néz ki! 😉

Az eredeti receptet, amit kissé átalakítva mutattam be Nektek, itt találtam:

Forrás: www.tutireceptek.hu


Kapcsolódó bejegyzések



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.